„Forţa gândirii pozitive”, de Norman Vincent Peale

  •  
  •  
  •  
  •  

Ar fi trebuit să găsesc o carte cu sfaturi pentru momentele dificile. Când sunt prea nervos sau când văd înainte numai răul… Din ce apucasem să citesc în librărie, „Forţa gândirii pozitive” era exact ce-mi trebuia. Ce să te aştepţi de la un volum care ajunsese la cea de-a 35 ediţie aniversară în 1987?

Numai că, din primele pagini, am aflat că titlul iniţial al cărţii a fost „Forţa credinţei”. Autorul, preot, l-a schimbat pentru ca „volumul să ajungă şi la oamenii care se află dincolo de zidurile bisericii”. Din moment ce aşteptam lecţii şi exemple de psihologie aplicată, m-am simţit păcălit, iar ceea ce a urmat nu mi s-a părut altceva decât un tratat vopsit de misionarism. Fie că se pune problema să ai încredere în forţele proprii, fie că vrei să nu te mai enervezi sau că ţi-ar plăcea să afli cum poţi să te faci plăcut celor din jur, sfaturile lui Norman Vincent Peale sunt cam aceleaşi. În principiu, ca să scapi de stres, îţi închizi ochii şi-ţi imaginezi cum mintea ţi se goleşte de gândurile negative. Imaginea simbol e o apă liniştită. Simpatică şi parabola cu sacul de rafie plin cu cartofi. Mintea eliberată ar trebui să arate precum sacul de rafie golit… Bun. După ce ţi-ai golit mintea, te rogi. E momentul în care restabileşti relaţia pierdută cu Dumnezeu. El intră din nou în inima ta şi-ţi va da pacea de care ai atât de multă nevoie. Iar pentru a avea continuitate şi rezultate bune pe termen lung, e bine să repeţi genul ăsta de exerciţiu de câteva ori pe zi.

Peale dă şi sfaturi de psihologie pură, cum ar fi faptul că, dacă eşti nervos, e bine să te întinzi pe canapea sau să vorbeşti în şoaptă şi să-ţi relaxezi degetele de la mâini. Dar aproape toată cartea te învaţă cum să fii optimist numai dacă eşti capabil de credinţă în Dumnezeu. Dacă nu, cred că trebuie să cauţi altă carte.

Norman Vincent Peale, „Forţa gândirii pozitive”, Editura Curtea veche, 2010 

Citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *