“Oameni” de Mihai Mateiu

  •  
  •  
  •  
  •  

mihai-mateiu-oameni_coperta.indd“Onestă; surprinzătoare; realistă; cinematică; intensă; violentă pe alocuri. Într-un cuvânt, umană.” Asta e “Oameni”, cartea lui Mihai Mateiu, pe care au lăudat-o foarte mulţi, nu spun cine, persoane importante din lumea literară 🙂 . Faza e că nu pricepi de ce o tot laudă “oamenii” până când nu te pui cu burta pe ea. Şi nu trebuie să stai aşa mult la orizontală, că nu-i chiar grosuţă. O termini repede şi poţi să te-apuci de ceva mai cu aspect de cărămidă, dar îţi garantez că, în cazul ăsta, dacă nu ţi-ai dat seama deja, nu mărimea contează.

Sunt 13 texte, cu personaje care mai de care mai implicate în situaţii limită. Un suporter al lui U Cluj, turbat de înfrângerea echipei preferate, îl omoară-n bătaie pe un fan al rivalilor de la CFR. Un tip care trebuie să-l joace pe Moş Crăciun îşi mănâncă, la rândul lui, bătaie, de la nişte… “oameni”. Un Nicu şi o Lenuţă îşi petrec bătrâneţea cu ochii pe televizor. Un el aparent “normal”, cu un serviciu tare liniştit, ascunde un hobby de “animal”: e luptător de weekend. Un tânăr învaţă să vâneze mistreţi de la tatăl lui, nu pare prea hotărât, dar la un moment dat se confruntă cu situaţia în care trebuie să intervină când părinţii lui sunt atacaţi în propria casă. Până la crimă nu mai e decât o lungime de bâtă…

Ei, dar cel mai emoţionant text mi s-a părut “bunica murind”, care exact asta face: spune povestea ultimelor clipe ale bunicii naratorului. Este genul de moarte aşteptată, inevitabilă, dorită tocmai pentru că ar face un bine atât celei care pleacă, precum şi celor care rămân. “Nici nu mai ştiam de când începuse horcăiala. O oră, poate două – părea o veşnicie, parcă ne-ar fi sfredelit timpanele. De la o vreme mi se năzărise că sună de parcă ar face sex şi gândul ăsta nu-mi mai dădea pace. Apoi brusc s-a oprit, un geamăt prelung şi gata, linişte.”

Încă o carte bună de la Casa de Pariuri Literare. Mihai Mateiu şi-a exprimat îngrijorarea cum că volumul lui ar putea trece neobservat. Cred că şi-a dat seama deja că frământările sale nu şi-au avut rostul. De-abia de-acum trebuie să-şi facă probleme. Vrem mai mult. Romanul.

Mihai Mateiu, “Oameni”, Casa de Pariuri Literare, 2011 

Puteţi cumpăra cartea on-line de la elefant.ro sau libris.ro.

Sursa foto reprezentativă: petergowesky.com

Citeşte şi:

0 comentarii la „“Oameni” de Mihai Mateiu”

  1. coperta e fix cum si-a dorit-o autorul. respectam dorinta acestuia mai mult decat propunerile noastre. si noi asteptam romanul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *