Shitty Books, Hertha Muller şi doi britanici savuroşi

  •  
  •  
  •  
  •  

cropped-banner-editia-a-cincea-2012 (1)

Prima seară de FILB, ediţia a V-a, mi-a prilejuit întâlnirea a doi scriitori de care nu citisem nimic, chiar dacă au fost traduşi cu numeroase romane la Polirom. Jonathan Coe şi Will Self, doi britanici. Interacţiunea dintre ei a semănat cu ceea ce se întâmplă când se întâlnesc în public Ion Ţiriac şi Ilie Năstase… Întrebările excelente ale moderatoarei Luiza Vasiliu au primit răspunsuri detaliate, amabile şi, de multe ori, picante, cei doi scriitori dialogând între ei de multe ori. A ieşit o seară foarte frumoasă (poate cea mai din întreaga istorie a festivalului) care anunţă o ediţie a FILB de neratat. Redau câteva din afirmaţiile celor doi scriitori:

self460Will Self

Tragedia e că mulţi scriitori mor înainte de a se lăsa de scris (cu privire la anunţul lui Philip Roth cum că renunţă la scris proză)

Iubesc cărţile. Mi-au oferit o intimitate totală cu ceva, un contact spiritual fin… Peste ani, literatura a devenit modul meu de a fi. A devenit sinonim pentru „a trăi”.

La 14 ani, eram intimidat de Dostoievski şi Kafka. Apoi, la 26 de ani, după ce mi s-a născut primul copil (are patru), mi-am spus că este momentul să trec şi peste pragul acesta. (despre cum a debutat ca scriitor)

Scriu la maşina de scris de prin 2004… Calculatorul te poate duce repede, printr-un click, prin tot felul de locuri, şi îţi distruge concentrarea.

Nu mă consider britanic. Însă, mă simt englez şi londonez.

Urăsc obsesia pentru bani; partidele politice care se transformă în alte partide (care nu sunt altceva decât găşti de fascişti cleptomani); decalajul tot mai mare dintre clasa bogaţilor şi cea a săracilor (despre lucurile care nu-i plac la Marea Britanie)

Critica britanică judecă aşa: cartea asta are glume, atunci e neserioasă; cartea n-are glume, atunci e serioasă. Mulţi britanici cred că Schopenhauer sau Wittgenstein sunt nişte fotbalişti germani. 🙂

L-am citit pe Emil Cioran şi pe Eugène Ionesco. Dintre contemporani, cu regret, pe nimeni… Acum, mă puteţi împuşca!

“Cincizeci de umbre ale lui Grey” şi “Harry Potter”  sunt “Shitty Books”

300hJonathan Coe

Când nu scriu sunt nefericit. Mă consider norocos şi privilegiat că lumea vrea să citească lucrările mele.

Sunt foarte dezordonat în scris. Deşi stau doi-trei ani la un roman, propriu-zis nu lucrez decât în ultimele luni, sub presiunea timpului.

Ideea că un scriitor amuzant nu poate fi mare e ridicolă.

Romanul nu e în competiţie cu media, e un antidot la media.

E-book-urile îi vor obliga pe mulţi la un efort în sensul creşterii creativităţii.

Singurul scriitor român pe care l-am citit este Hertha Muller. Nu ştiu însă dacă ea contează ca scriitor român…

Programul festivalului – aici.

Citeşte şi:

0 comentarii la „Shitty Books, Hertha Muller şi doi britanici savuroşi”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *