O actriţă sinceră care „se dă mare”

  •  
  •  
  •  
  •  

DSC_8220„Eu am fost minţită rău. Când am fost copil.” Acestea au fost primele cuvinte ale Alinei Nedelea la lansarea de aseară, de la Starbucks Mall Vitan. Alina, care trăieşte de ani buni în Italia, este o actriţă care şi-a scris biografia, „Şoseaua Căţelu 42”, apărută la Editura All.

Este vorba, de fapt, despre o carte care dezvăluie episoade din copilăria şi adolescenţa ei, când a aflat că persoana care spunea că era mama ei minţea. Aseară a povestit că s-a apucat de scris ca să înţeleagă acea parte din viaţa ei şi să răspundă la întrebarea „de ce?”. Nu a reuşit să răspundă, în schimb, crede ea, au mai răsărit vreo zece întrebări.

Nu i-am citit cartea. Nu încă. Totuşi, se pare că e scrisă într-un stil foarte lejer şi cu multă sinceritate. Ce n-am înţeles, deşi am încercat să aflu printr-o întrebare apreciată drept „fără rost” de cineva din audienţă :), este motivul pentru care a publicat cartea. Bine, pot accepta că scrii ca să-ţi răspunzi la nişte întrebări. Dar de ce ţii să afle şi alţii răspunsurile tale? Prima reacţie a Alinei a fost: „Ca să mă dau mare”. Hmm. Mă aşteptam la altceva, dar, până la urmă, am înţeles că aşa e ea: nonconformistă, ofensivă şi plină de spirit. Actriţa Lia Bugnar, care făcea parte din public, a intervenit şi mi-a dat de înţeles că întrebarea mea avea un anumit substrat răuvoitor. Nicidecum. Şi chiar dacă am mai dialogat cu Alina şi la sfârşitul evenimentului, tot nu am reuşit să înţeleg de ce a publicat cartea. Poate pentru bani, poate pentru expunere mediatică, poate pentru o mie de alte motive. „Ca să mă dau mare” e un răspuns ca zgomotul produs de o oală scăpată pe casa scării.

tn1_soseaua_catelu_42_n_tipar_12_mm

Altfel, cu excepţia răspunsului la întrebarea mea, mi-a plăcut cum a vorbit într-o română cu clare accente italiene. „Mi-e frică de avion, mi-e frică să nu mor cât fata mea e încă mică, mi-e frică de celulită, dar nu mi-e frică să spun ce am făcut. Astăzi, e un mare lux să fii sincer.”

Mi s-a părut rar momentul în care a spus că fiica ei, Eva, care are 4 ani, este rodul unui accident. „Intră în acel unu la sută marjă de eroare la anticoncepţionale.” „Cred foarte mult în faptul că este important să fii sincer. Iar fiica mea, atunci când va citi cartea, sunt convinsă că mă va ierta.”

Citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *