„Cum se educă fetele în Boemia”, de Michal Viewegh

tn1_viewegh_-_cum_se_educa_fetele_finalUn profesor se îndrăgosteşte de fiica unui mogul, pe care este plătit să o mediteze. Însă Viewegh  se insinuează pe lângă subiect pentru a vorbi despre sistemul educaţional din Cehia, marcat de lipsa de disciplină a elevilor şi profesorilor, dar şi pentru a face trimiteri către un şir infinit de personalităţi cehe, pe care le prezintă în subsolul paginilor. Cum te prinde puţin lectura, cum ajungi la o statuie sau la un artist pe care Viewegh le popularizează. Întreruperile acestea, precum şi faptul că scriitorul preferă să folosească din când în când citate din autori mai mult sau mai puţini celebri, diminuează calitatea scriiturii, care nu este extraordinară. Totuşi, parcă fără inserturile amintite, lectura ar fi mai agreabilă. Altfel, cred că scriitorul de la noi de care se apropie, ca ton, Michal Viewegh, este Dan Lungu. Fondului uşor amuzant, reuşit datorită situaţiilor cu care se confruntă profesorul invitat la vila mogulului, i se suprapune latura menită să ofere mesajul profund al cărţii. Fiica mogulului, aflată la vârsta marilor despărţiri, nu face faţă dezamăgirilor şi se sinucide. Nu trebuia să vă spun asta, dar oricum aţi fi aflat deznodământul imediat ce aţi fi trecut de jumătatea romanului. Nu înţeleg de ce Viewegh a ales să-şi structureze astfel dezvoltarea romanului, dar asta a fost alegerea lui.

„Cum se educă fetele în Boemia” poate fi o lectură plăcută dacă nu te aştepţi la ceva simandicos. Personal, mă bucur că am citit cartea asta, chiar şi numai pentru faptul că am găsit un citat drăguţ din A.P. Cehov („Sfaturi pentru scriitorii în devenire”):

„E foarte uşor să devii scriitor. Nu există ratat care să nu găsească pe cineva de nivelul lui şi nu există idioţenie scrisă care să nu-şi afle cititorul potrivit. Aşa că nu te descuraja… Aşază-te în faţa unei foi de hârtie, ia peniţa şi, îmboldindu-ţi cugetul îngreunat de alte gânduri, începe repede să scrii. Scrie despre ce vrei: despre prune uscate, despre vreme, despre acele de la ceasornic, despre zăpada de anul trecut… După ce ai terminat de scris, ia manuscrisul în braţe şi, pătruns de o solemnă înfiorare lăuntrică, depune-l la o redacţie. Apoi întinde-te acasă pe divan, scuipă pe tavan şi lăfăieşte-te în vise…”

souborMichal Viewegh, „Cum se educă fetele în Boemia”, Editura ALLFA, 2012

Aceasta este a doua (şi ultima) prezentare de carte din campania vALLuntar. Vă rog să comentaţi. La fiecare 15 comentarii, voi planta un copac. 🙂

Citeşte şi:

0 comentarii la „„Cum se educă fetele în Boemia”, de Michal Viewegh”

  1. „Cum se educă fetele în Boemia” împreună cu „Frați de cruce” (carte recenzată de tine în urmă cu câteva zile) sunt pe drum, comandându-le la o super promoție pe All. Acum parcă, citindu-ți părerile despre cartea de față, nu mai am nicio tragere să o „bifez”.

      1. Așa cum și tu vei face un efort, punând mâna pe lopată, așa voi face și eu, la rândul meu, un efort, dând cărții o șansă… de dragul literaturii 🙂

  2. Interesant citatul ales, imi place. Insa nu stiu daca ar fi pe placul meu cartea in
    intregime. Bine, daca nu incerc, nu pot sti. Macar pentru a mai diversifica, nu?:) Spor la plantat! Eu inca mai am pana sa “adun” primul copacel, iar a doua carte e in curs de lectura inca.

    O seara frumoasa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *