BUN DE TIPAR – 2

  •  
  •  
  •  
  •  

afis gala bun de tiparBun de Tipar – Gala Industriei de Carte din România, proiect iniţiat în mai 2012, de agenţia Headsome Communication şi Federaţia Editorilor din România, şi-a desemnat câştigătorii pe 2012 în această seară, la Biblioteca Naţională. 

În competiţie au fost înscrise peste 100 de instituții și peste 600 de proiecte – cu o treime mai multe decît la prima ediție, iar juriul a fost format din nouă specialiști, avîndu-l drept președinte pe Radu Dimitriu, directorul general al Editurii C.H. Beck.

Iată ce am remarcat din ce au premiat cei nouă:

–          cea mai bună librărie: Anthony Frost, English Bookshop;

–          cartea “Geamii. Minarete pe cerul Dobrogei” (co-premiu la categoria “cea mai bună carte ilustrată), de la Igloo Media

–          Editura Trei a luat premiul pentru cea mai bună colecţie, “Psihologia pentru toţi”

–          Premiul pentru cea mai bună carte netipărită (ebook): “Aceasta e prima mea revoluţie. Furaţi-mi-o”, de Maria-Paula Erizanu, Editura Cartier, la aceeaşi categorie, menţiune pentru Polirom;

–          Cea mai bună traducere: Anamaria Pop, pentru “Satantango”, de László Krasznahorkai, Editura Curtea Veche;

–          Cea mai bună carte de belestristică: “Toate bufniţele”, de Filip Florian, Editura Polirom;

–          Cea mai bună carte de non-ficţiune “Internaţionala mea. Cronica unei vieţi”, de Ion Ianoşi, Editura Polirom; autorul a spus: “mă uit în sală şi văd mulţi tineri; asta mă bucură, înseamnă că vor fi cititori”;

–          Cea mai bună carte de specialitate: “20 de întrebări şi răspunsuri despre Immanuel Kant”, de Mircea Flonta, Editura Humanitas;

–          Librăria Bookstory din Cluj, cea mai bună librărie new entry;

–          Cel mai bine vândut titlu al anului: “De ce este România altfel”, de Lucian Boia, Editura Humanitas; autorul a spus: “nu am nicio vină, eu n-am scris un best-seller, am scris doar o carte”.

Au mai fost câteva categorii, dar şi câteva momente cu filme de prezentare a unor proiecte care au schimbat date în istoria pieței de carte autohtone. Încântător momentul artistic asigurat de Trio Zamfirescu. Puteţi vedea aici o înregistrare mai veche cu cei trei. De altfel, spectacolul din seara asta, prezentat de Irina Păcurariu, va fi la TVR1 sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 14.30.

Cei nouă specialişti ai juriului: Simona Kessler – agent literar, Ion Bogdan Lefter – poet, critic şi istoric literar, eseist, Laura Grünberg – scriitoare, sociologă, autoare de cărţi pentru copii, Radu Dimitriu, Cristian Teodorescu – scriitor, jurnalist, Nicu Ilfoveanu – artist vizual, Cristina Bazavan – jurnalist şi blogger, Sabina Ştirb – Head of CSR & Public Sector Division at GMP Public Relations, coordonatoarea campaniei de promovare a proiectului „Căutătorii de poveşti” şi Daniel Nazare – directorul Bibliotecii Judeţene Braşov.

Pentru detalii cu privire la celelalte categorii, ţineţi aproape de site-ul “mamă”: http://www.galabundetipar.ro/. Felicitări organizatorilor!

Citeşte şi:

0 comentarii la „BUN DE TIPAR – 2”

  1. De ce e “România felt” bestseller? Fiindca prin postromânismul ca n-avem trecut, deci nici viitor, exonereaza de raspunderi o clasa intelectuala care chibiteaza istoria, negenerând nici monarhism, nici unionism, nici macar antibolsevism, pe când generatia istoricului uitat sau cenzurat Nicolae Iorga a facut România Mare Regala cu aceiasi români!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *