„Bebeluşul”, de Marie Darrieussecq

  •  
  •  
  •  
  •  

OLYMPUS DIGITAL CAMERAO carte stranie, o autoficţiune în care nimeni n-are nume, inclusiv bebeluşul, no name până la capăt. 105 pagini strânse din două caiete de notiţe, cu idei, gânduri, frământări ale mamei, scriitoarea însăşi. Chestiuni notate în timpul sarcinii şi după naştere, în bucătărie, cu scâncete drept fond „muzical”, în dormitor, în timp ce micuţul „topeşte” biberoanele, sau oriunde s-a simţit inspirată Marie Darrieussecq. De acord cu Adina, romanul (sau ce e) s-ar fi putut chema „Mama”, ar fi fost mai aproape de adevăr. Pentru că sunt prinse mai degrabă trăirile mamei, tatăl rămâne un intermediar, un fel de santinelă, de pază la un posibil incest.

Altfel, găseşti în cartea asta de toate, trimiteri către scriitori celebri care au câte un pasaj despre naştere sau femei însărcinate, referiri la momente semnificative din prezentul scrierii cărţii (atacul turnurilor gemene) şi diverse menţiuni pe care cred că Marie Darrieussecq le-a făcut mai mult ca să stârnească interesul. Interesează pe cineva dimensiunile testiculelor bebeluşului? Bine, bine, interesează, dar chiar trebuie să faci publică o astfel de informaţie? Curios lucru, răsfoind cartea, mă opresc cu predilecţie exact la acele pasaje. 🙂

E mică această carte, mică de tot, dar stilul în care e scrisă te obligă s-o citeşti aidoma unei plachete de versuri. Iei fragmentul, să zicem unul în care scriitoarea descrie un peisaj din timpul sarcinii, şi stai puţin să simţi atmosfera, să-ţi imaginezi o doamnă cu burtă în mijlocul câmpului. Dar nu-ţi permiţi să visezi prea mult pentru că, în următorul fragment, afli despre mama care rămâne acasă după ce tatăl pleacă la serviciu pe motocicletă. Şi-apoi, o frază fără verb despre aspectul nobil al noţiunii de părinte. După care, un fragment în care mama şi bebeluşul dansează. Cam aşa.

Un pasaj inspirat: „Citeam Anna Karenina între două respiraţii de bebeluşi şi pediatrul, în glumă, mi-a promis că o să mi-l dea pe al meu după ce termin mia de pagini (şi de fapt, pe când Anna Karenina se arunca sub roţile trenului, ne-am întors acasă)”.

Marie-Darrieussecq-001Marie Darrieussecq, „Bebeluşul”, Editura Univers, 2008

Citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *