„Agenţia”, de Cristian Ardelean

  •  
  •  
  •  
  •  

coperta1Cristian a prins un subiect bun. Cum agenţiile de pariuri sportive sunt peste tot, într-o rivalitate amară cu farmaciile şi sediile băncilor, se poate spune că personajul imaginat de el, un profesor-suplinitor de limba franceză este bine „ancorat” în prezent. Mă mir că nimeni n-a mai scris ficţiune pe tema asta până acum… A făcut-o, însă, destul de bine Cristian Ardelean (născut în 1989); spun „destul de bine” pentru că „Agenţia” (câştigător la Concursul de Debut al Editurii Cartea Românească, ediţia 2012) este un roman înghegat, dar care, deşi se citeşte dintr-o bucată, nu prea are şanse să-ţi rămână în memoria livrescă: construcţia este simplă, iar personajele, cu excepţia celui principal, prea subţire conturate. În plus, acţiunea e previzibilă, iar cartea este salvată în mare măsură numai de ritm şi umor… Cred că s-ar fi potrivit de minune în colecţia „Râsul lumii”, de la Humanitas.

Profesorul pasionat de pariuri sportive îl găseşte mort pe un bătrân cunoscut din agenţie. Pe o masă, foi cu predicţii pe câteva luni. Jucând conform indicaţiilor bătrânului, profesorul ajunge să câştige o sumă fabuloasă, cu care-şi permite chiar un concediu în Martinica, alături de o colegă de serviciu, Ilinca. Treptat, faima sa de câştigător sigur îi creează dezavantaje, în sensul că intră în atenţia şefilor agenţiei, care nu pot accepta câştigul imens la care ajunge exponenţial. Există şi un şantaj şi o serie de combinaţii din care profesorul n-are cum să scape cu toţi banii-n buzunar, dar şi o mare pierdere, previzibilă şi aceasta: Ilinca se satură de mania pentru pariuri şi îl părăseşte.

Ce i-a reuşit lui Cristian Ardelean? O proză care, într-adevăr, curge „limpede şi firesc, ca o ploaie uşoară”, aşa cum a mărturisit că i-a fost intenţia. O carte care se citeşte uşor, te binedispune, dar te şi face să te gândeşti la ce înseamnă un risc asumat. De altfel, în loc de „Agenţia”, romanul ar fi putut să împrumute titlul unui alt volum premiat în 2012 şi publicat tot la Editura Cartea Românească – „Preţul corect”, scris de Constanţa Roşoiu (premiu la Concursul de manuscrise al USR).

„Am pierdut şansa de a fi fericit ca orice om de pe stradă, într-o existenţă familială călduţă, poate cu nişte copii, cândva. Nu, nu toate femeile sunt la fel, şi chiar dacă aş avea toată viaţa în faţă, tot timpul să apară o alta, mi-am pierdut credinţa în ideea asta, atât cât am avut. Un om fără credinţă în ceva e nimic. Am pierdut şi şansa adrenalinei, şi asta încă de la găsirea foilor. Mai rămânea doar agenţia. Locul ăla cald, frumos, în care ne aveam ca fraţii. Solidaritatea, omenia. S-a dus şi asta.”

„Agenţia” este şi o carte care te familiarizează cu atmosfera unei agenţii de pariuri sportive şi îţi arată cum sunt făcute calculele astfel încât ei să câştige mult şi să nu piardă niciodată, iar tu să nu câştigi nici măcar atunci când îţi ies toate cotele.

descărcareCristian Ardelean, „Agenţia”, Editura Cartea Românească, 2012     

Citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *