La mulţi ani, “Strada Ficţiunii”!

  •  
  •  
  •  
  •  

969513_643969702284639_1623145222_n

Am fost aseară la Teatrul de Comedie, unde Grupul Editorial ALL şi Editura ALLFA au marcat cei doi ani împliniţi de colecţia „Strada Ficţiunii”, prin piesa „Elling”. Având la bază romanul „Fraţi de cruce”, scris de norvegianul Ingvar Ambjørnsen, piesa, jucată de Marius Florea Vizante (Elling), Sandu Pop (Kjell Bjarne), Mihaela Măcelaru (Gunn, ospătăriţa şi Reidun Nordsletten), şi Şerban Georgevici (asistentul social Frank Asli), a fost o încântare, de aceea vă sfătuiesc să urmăriţi calendarul teatrului şi să nu rataţi spectacolul acesta.

Dar nu doar spectacolul este de neratat, ci şi cartea lui Ambjørnsen, despre care am scris aici. Un roman despre (in)adaptare socială şi despre temeri, privite surprinzător de amuzant de un autor nordic, fapt remarcat, de altfel, şi de criticul literar Alex. Ştefănescu, înaintea spectacolului de aseară. De altfel, trebuie să amintesc şi faptul că înainte ca actorii să-şi facă “treaba”, pe scenă au urcat Viorel Zaicu (director editorial Grupul Editorial ALL), Mario De Mezzo (CEO Grupul Editorial ALL), amintitul Alex. Ştefănescu, dar şi actorul Marius Florea Vizante.

971560_644353812246228_1612335332_n

Din lista amintită de editură, a lipsit numai George Mihăiţă, directorul teatrului, pe care aveam să-l zăresc, după eveniment, la terasa pe care o deţine în Centrul Vechi. A lipsit maestrul, dar spectacolul a fost excepţional, aşa cum este şi această colecţie, din care deocamdată am citit câteva cărţi foarte bune. Prin ea i-am descoperit pe Iuri Dombrovski, Luis Landero, Andrei Platonov sau Simon Toyne, ca să nu mai amintesc de Ingvar Ambjørnsen, iar în ritmul în care se lucrează la ALL, sunt sigur că voi mai avea multe lecturi plăcute pe “Strada Ficţiunii”.

Iar ce s-a întâmplat aseară, odată cu această aniversare, mi s-a părut unic pe piaţa de carte din România. Viorel Zaicu spunea că prima dată a fost piesa. El a văzut-o şi apoi a hotărât să aducă titlul la ALL. Aşa a apărut cartea la noi. Personal, am citit cartea şi, cu o zi înainte de teatru, am văzut şi filmul, nominalizat la Oscar în 2001. Normal, sunt lucruri diferite între cele trei variante de prezentare ale aventurilor prin care trec Elling şi Kjell Bjarne… Poate, într-un top subiectiv, aş pune piesa de teatru pe primul loc la capitolul amuzament, pentru că a fost adaptată astfel încât să rămână în memoria spectatorilor şi prin anumite gesturi şi ticuri verbale ale actorilor. Filmul este ceva mai rece, iar cartea rămâne pe la mijloc, şi amuzantă, şi tristă, deopotrivă, istoria originală oferindu-i cititorului mai multe posibilităţi de interpretare.

Peste toate, a invita cititorii la o piesă de teatru montată după un roman este un gest unic, pe care e bine să-l subliniem şi să-l apreciem ca atare. În paralel cu lansările fără farmec, la care se vorbeşte despre cărţi ca din cărţi, modul în care a fost pus în valoare “Fraţi de cruce” mi s-a părut deosebit. Îi apreciez pe cei de la ALL că au avut o astfel de idee şi le doresc mulţi ani cu “Strada Ficţiunii” pe piaţa editorială de la noi.

În final, iată o comparaţie între personajele Elling şi Kjell Bjarne, urcate pe scena teatrală la Bucureşti şi pe cea cinematografică în Norvegia:

Elling (Marius Florea Vizante) şi Kjell Bjarne (Sandu Pop), la Teatrul de Comedie, în regia lui Vlad Massaci. Foto: www.comedie.ro
Elling (Marius Florea Vizante) şi Kjell Bjarne (Sandu Pop), la Teatrul de Comedie, în regia lui Vlad Massaci. Foto: www.comedie.ro
Elling (stânga) şi Kjell Bjarne, în filmul regizat de Petter Næss
Elling (stânga) şi Kjell Bjarne, în filmul regizat de Petter Næss

Precizare din partea lui Mario De Mezzo:

“Maestrul George Mihaita s-a scuzat catre mine inainte de ziua evenimentului, intr-o intalnire pregatitoare spunand ca desi si-ar dori foarte mult nu poate ajunge la deschiderea spectacolului sa ii intampine pe prietenii Strazii Fictiunii pentru ca nu va ajunge in timp util de la Iasi. A participat la Premiile UNITER si a ajuns dupa ora 7 cand am inceput noi spectacolul. Eu m-am gandit ca nu are rost sa apun asta pe scena, dat daca tu ai precizat aici, cred ca e corect ca oamenii sa stie ce s-a intamplat! 🙂 “

Citeşte şi:

0 comentarii la „La mulţi ani, “Strada Ficţiunii”!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *