Culoarea unui sentiment

  •  
  •  
  •  
  •  

Aş vrea să vă povestesc despre un sentiment. Sau despre acea stare care mă face să merg jenat printre cărţi. Sau printre oameni pe care-i consider dăruiţi cu un anumit har. Este sentimentul pe care-l retrăiesc la fiecare salon al cărţii, plimbându-mă nu atât printre standurile înţesate de ispite cât printre scriitori pe care-mi place să-i citesc. Este acel sentiment care-mi aminteşte de meciurile de fotbal la care asistam în copilărie, mai ales la echipe din diviziile inferioare, care, vizitate de cele puternice, mă inserau într-o stare vecină cu extazul. Când se termina meciul, aveam impresia că nu reuşisem să-l trăiesc cu adevărat, de parcă nici nu se întâmplase. Meciul urma să aibă loc, iar eu trebuia să aştept cu răbdare noua dată de disputare.

De cel puţin două ori pe an, căci mă refer aici la Bookfest şi Gaudeamus, mă plimb printre scriitori la fel de anesteziat ca în timpul acelor partide de fotbal care mai există astăzi numai în colecţii sepia. Mi s-a întâmplat din nou lucrul acesta la recentul Bookfest, când am trecut pe lângă Filip Florian sau Florin Lăzărescu, când i-am ascultat pe Daniel Cristea-Enache, Alex. Ştefănescu şi Dan C. Mihăilescu sau când am văzut câtă emoţie poate stârni „între acte” Radu Beligan.

Atâtea cărţi şi atâţia oameni mari la un loc aduc a spaţiu divin. O tensiune mă împinge de la spate printre standuri, citesc descrieri, analizez, compar preţuri şi reduceri, iar când ridic privirea şi observ cearcănele unui scriitor nu-i pot interzice imaginaţiei să-l transpună pe acesta la masa de lucru, încropind personaje şi distrându-se cu nervii creaţiei. Mă uit la un astfel de om de carte aşa cum o făceam cândva cu vreun golgeter provincial despre care credeam că va ajunge să câştige Gheata de Aur. Fixându-l, nu-mi dau seama că altele şi alţii trec pe lângă mine cu viteză fotonică. Când mă trezesc, multe sunt departe, iar eu rămân cufundat în senzaţia că tocmai am trăit ceva deosebit. Aş vrea să fi durat mai mult, dar tocmai s-a terminat. Singura certitudine: va mai urma un sezon competiţional, va mai veni un alt salon al cărţii.

Citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *