„Proiectul Rosie” de Graeme Simsion

  •  
  •  
  •  
  •  

Leg „Proiectul Rosie” de „Fraţi de cruce”, romanul lui Ingvar Ambjørnsen, dar şi de serialul „Big Bang Theory”, şi mai ales de personajul Sheldon Cooper. Fac aceste conexiuni nu doar pentru că, în esenţă, este vorba tot despre inadaptare socială, cu accent pe latura ei amuzantă, ci şi pentru a evidenţia faptul că Graeme Simsion, scriitor născut în Noua Zeelandă şi stabilit în Australia, a reuşit „să deseneze” un cadru care are atât aspect de literatură de calitate cât şi succes de piaţă.

Simsion, aflat doar la romanul de debut, deşi se pare că este foarte activ în privinţa scenariilor de filme scurte, scrie aproape de perfecţiune povestea lui Don Tillman, un profesor de genetică suferind de sindromul Asperger. Primele pagini te distrează la culme. Don e maniac în privinţa punctualităţii şi a ordinii, iar din asta ies tot felul de situaţii amuzante. Mai ales că nu trece mult şi Don cedează presiunii sociale şi realizează că are nevoie de o pereche. Chiar dacă nu arată rău şi mai e şi superdeştept, el n-are prietenă. Nici măcar prieteni. Un singur cuplu îi este aproape, dar şi acela tare ciudat, cu un el, coleg de serviciu, care studiază performanţele sexuale ale femeilor în funcţie de ţara de origine, şi cu o ea, aparent neatentă la infidelitatea soţului. Având astfel de prieteni, viaţa socială a lui Don n-are cum să fie decât foarte interesantă, mai ales atunci când o cunoaşte pe Rosie…

Pentru că e un tip foarte calculat, Don dă drumul unui proiect, care are la bază un chestionar de 16 pagini. Proiectul ar trebui să-i aducă-n prag, fără prea mare eroare, partenera perfectă, cea care corespunde până la identificare cu dorinţele lui. Numai că Rosie, care ajunge la el trimis de prietenul şi colegul său de serviciu, nu corespunde criteriilor foarte rigide din chestionar… Totuşi, asta nu-l împiedică pe Don, nici el nu ştie prea bine de ce, să intre într-un joc în urma căruia ar trebui să-l identifice, pe bază de ADN, pe tatăl biologic al lui Rosie.

Treptat, Don atenuează din efectele sindromului Asperger. Chiar dacă în continuare caracterizează oamenii după indicele de masă corporală, el reuşeşte să nu mai fie la fel de rigid în privinţa programului zilnic, să mai citească şi printre rânduri şi să vadă frumuseţea lumii dincolo de pereţii laboratorului.

În rezumat: un personaj amuzant, foarte bine construit şi redat comportamental. Multe situaţii comice şi o scriitură îngrijită, atent structurată. Toate bune şi frumoase, numai că dincolo de jumătate (cam la limita de trei-sferturi, parcă aşa e în rugby) romanul devine previzibil. Foarte bine realizată naraţiunea la persoana I, atu pentru o carte cu savoare şi de o inteligenţă a scriiturii care demonstrează un efort uriaş de înţelegere a sindromului Asperger. Recomand.

Graeme Simsion, „Proiectul Rosie”, Editura Polirom, 2013, traducere din limba engleză şi note de Ioana Văcărescu

Carte disponibilă pe elefant.ro, libris.ro sau pe site-ul editurii.

Citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *