“American Experience”, Andrei Dósa

  •  
  •  
  •  
  •  

coperta1 (3)Ca o bomboană. Îi desfaci ambalajul şi simţi cu toate papilele America. Ţara-n care ajungi sub copitele calului de la raclama la ţigările Marlboro şi înoţi prin zoaie ca să trăieşti.

Cărticica asta e ca o bomboană cu gust de muci. Nu, nu te-ngrozi, sunt mucii pe care Lyman şi-i şterge cu dosul palmei, în timp ce tu faci pe „managerul resturilor îmbelşugate”.

Sunt trei cicluri de poeme: „American Experience” (scris în timpul unei experienţe de patru luni în State), „Ultimul party cu americani” şi „Nova York”, ultimele două cicluri scrise după revenirea în ţară.

Sunt secvenţe, ca nişte fotografii în versuri, alb-negru, zic eu, montate pe muzica tristă a inadaptării. Experienţa americană este pasageră, pentru că intrusul rămâne „fratele siamez al gunoierului din oraş”. Lumea-i uriaşă, greu de cuprins în întregime, fapt pentru care este prinsă-n versuri, pe bucăţi, pe fotografii. O experienţă senzorială.

„oamenii vin se aşază lângă mine

lasă în urma lor mucuri de ţigară

hârtii înnegrite de cifre

cu zerouri mari şcolăreşti

sume în dolari

macheta marelui oraş

o bucată de plastic tocit

de atâtea mângâieri şi atingeri”

Andrei Dósa vine diseară, de la 19.00, la Cărtureşti Verona ca să citească din “American Experience”. Merită să-ncercaţi bomboana, chiar dacă aminteşte de Lyman.

foto-Andrei-Dosa-1Andrei Dósa, “American Experience”, Editura Cartea Românească”, 2013

Citeşte şi:

0 comentarii la „“American Experience”, Andrei Dósa”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *