“Cronicile genocidului”, romanul anului 2012

  •  
  •  
  •  
  •  

coperta1Romanul “Cronicile genocidului”, de Radu Aldulescu (Editura Cartea Românească, 2012), a câştigat Premiului literar „Augustin Frăţilă” – romanul anului 2012, oferit de compania Philip Morris Trading.

23 de bloggeri au decis, în etapa a doua a concursului, care este cel mai bun roman, acordând puncte de la 1 la 5 fiecărei proze finaliste. Romanul „Cronicile genocidului”, de Radu Aldulescu a primit cel mai mare punctaj şi a fost răsplătit cu Premiul literar “Augustin Frăţilă”, în valoare de 10.000 de euro, oferit de compania Philip Morris Trading. Acesta este cel mai mare premiu acordat până acum, în România, pentru creaţie literară.

Radu Aldulescu Foto: Constantin Piştea
Radu Aldulescu Foto: Constantin Piştea

“Scriitorul nu este singur. Datorez scrierea acestui roman mai multor oameni, dar în primul rând celei căreia îi este dedicat: Constanţei, acum şi pururea. Ce s-a întâmplat după scriere e o poveste care îmi aparţine în mai mică măsură.

În privinţa premiului, pot spune că sunt mai mult decât emoţionat. Sincer, sînt aproape înspăimântat. Aş fi tras nădejde să nu mi se întâmple tocmai mie şi tocmai acum, la o vârstă când deja mă socoteam ferit. Aş vrea să împart acest premiu cu toţi cei nominalizaţi şi cu ceilalţi cincizeci de autori care au avut cutezanţa să se dedice scrierii unui roman. Aş vrea să-l împart, de asemenea, cu toţi cei care aici şi acum scriu şi citesc literatură română. Aşa să vă ajute Dumnezeu!”, a declarat Radu Aldulescu.

“Craii şi morţii”, de Dan Stanca (Editura Cartea Românească, 2012), “Cronicile genocidului”, de Radu Aldulescu (Editura Cartea Românească, 2012), “Hotel Universal”, de Simona Sora (Editura Polirom, 2012), “Omar cel orb”, de Daniela Zeca (Editura Polirom, 2012), “Şoseaua Căţelu 42”, de Alina Nedelea (Editura ALLFA, 2012) au fost cele cinci romane finaliste la Premiul literarAugustin Frăţilă” – romanul anului 2012. Acestea au fost selectate de juriul de specialitate format din criticii literari Alex. Ştefănescu, Dan C. Mihăilescu şi Daniel Cristea-Enache din cele 56 de romane înscrise în competiţia pentru marele premiu.

Cum au votat ceilalţi 22 de bloggeri: aici. Punctajul meu:

5p – “Cronicile genocidului”, de Radu Aldulescu, Editura Cartea Românească, 2012

4p – “Craii şi morţii”, de Dan Stanca, Editura Cartea Românească, 2012
3p – “Şoseaua Căţelu 42”, de Alina Nedelea, Editura ALLFA, 2012
2p – “Hotel Universal”, de Simona Sora, Editura Polirom, 2012
1p – “Omar cel orb”, de Daniela Zeca, Editura Polirom, 2012

Părerea mea despre fiecare dintre romanele finaliste poate fi citită urmând linkurile din spatele titlurilor. Ca idee generală, fiind membru al juriului de bloggeri şi la ediţia precedentă, cred că nivelul a scăzut. Anul trecut, a fost o problemă să aleg primele trei poziţii. Anul acesta, două romane s-au scos singure din luptă şi mi-a fost mult mai uşor să notez. Anul trecut, erau romane foarte bune, mai bune ca unele finaliste de anul ăsta, care n-au reuşit să intre în primele cinci. Nu ştiu dacă trebuie să ne îngrijorăm pentru constatarea asta, poate că e doar o întâmplare, dar anul 2012 n-a fost grozav pentru romanul românesc.

Îl felicit pe Radu Aldulescu şi îl rog să dea, cât de repede poate, dar fără să se grăbească, o poveste nouă. Sigur e că un roman bun poate determina destinul unui om, aşa cum spunea Radu Aldulescu în interviul pe care mi l-a acordat, pentru “Observatorul militar”, în anul 2010.

Citeşte şi:

0 comentarii la „“Cronicile genocidului”, romanul anului 2012”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *