Cât de mult te minte scrisul?

Sursa foto:eteaualiterara.ning.com
Sursa foto:eteaualiterara.ning.com

Fragmentul acesta mi-a amintit de acei scriitori care spun că scriu pentru a se elibera sau pentru a se cunoaşte mai bine. Şi, pentru că am scris cândva despre „Nostalgia”, dar nu am scos în evidenţă pasajul, remarc acum modul în care începe „Ruletistul” şi mai adaug un cuvânt (teratologie) la fondul meu lexical.

„…literatura nu e mijlocul potrivit prin care poţi spune ceva cât de cât real despre tine. De la primele rânduri pe care le aşterni pe pagină, în mâna care ţine stiloul intră, ca într-o mănuşă, o mână străină, batjocoritoare, iar imaginea ta în oglinda paginii fuge în toate părţile ca argintul viu, aşa încât din bobiţele lui deformate se încheagă Păianjenul sau Viermele sau Famenul sau Unicornul sau Zeul, când de fapt tu ai vrut să vorbeşti pur şi simplu despre tine. Literatura e teratologie.” („Ruletistul” lui Mircea Cărtărescu)

TERATOLOGÍE s. f. Disciplină care studiază malformațiile, viciile de conformație și anomaliile de structură ale viețuitoarelor și cauzele lor. — Din fr. tératologie.

Sursa: DEX ’09 (2009)

Citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *