„Misterul de Crăciun” de Jostein Gaarder

  •  
  •  
  •  
  •  

„Iisus a venit în lume ca să-i înveţe pe oameni să fie buni unii cu alţii.” Acesta este mesajul principal al cărţii norvegianului Jostein Gaarder (se citeşte Iostain Gorder 🙂  ), o carte scrisă simplu, dar cu aplicabilitate atât pentru copii cât şi pentru cei consideraţi „mari”. Am vorbit despre roman, foarte pe scurt, la evenimentul organizat înainte de Crăciun, la ceainăria „La un ceai”, de Editura Univers, iar o doamnă m-a rugat să nu povestesc acţiunea. E suficient să vă spun, aşa cum am făcut şi atunci, că este vorba despre un băieţel pe nume Joakim, căruia tatăl îi cumpără un calendar de advent special. Calendarul este creat manual şi ascunde în spatele fiecăreia din cele 24 de uşite câte o imagine, precum şi câte o poveste. Citind bileţel cu bileţel, Joakim descoperă aventura unei fetiţe care dispare dintr-un magazin în urmărirea unui mieluţ şi ajunge să participe la momentul naşterii lui Iisus.

Fascinaţia din jurul unei astfel de cărţi seamănă cu vraja din „Poveste fără sfârşit”  (Michael Ende) sau cu prima parte a „Cronicilor din Narnia” („Leul, vrăjitoarea şi dulapul”). Seamănă pentru că este vorba despre o călătorie în timp şi în spaţiu, dar şi despre anumite lecţii de viaţă pe care eroii acestor aventuri le prind din mers. Mesajul evanghelist este una din lecţiile lui Gaarder, repetată şi în alt volum recent apărut la Univers, în seria de autor Jostein Gaarder, „Ca într-o oglindă, în chip întunecat…”. Însă mi-a mai plăcut şi faptul că istoria este privită ca „un turn înalt de clătite, unde fiecare clătită este o nouă hartă”. Sau să aflu că „şi florile de pe câmp sunt un strop din splendoarea cerului ce se revarsă pe pământ”.

Şi-n timp ce citeam, dând peste un astfel de fragment: „Noi, îngerii, nu ne arătăm oamenilor prea adesea, şi de aceea e bine să-i prevenim atunci când o facem. De obicei, se sperie îngrozitor când li se arată un înger”, m-am gândit că inspiraţia unui scriitor apare exact ca îngerul. Cred că spune şi „nu te teme!”, aşa cum face el. Ca scriitor, crezi că ai o idee grozavă şi ţi-ar plăcea să scrii despre ea, dar ţi-e teamă de reacţia unor cunoscuţi. Povestea asta, aplicată scriitorilor, este ca un mesaj de încurajare. Scrie, nu te teme!

Fiţi buni unii cu alţii! Crăciun fericit!

Jostein Gaarder, „Misterul de Crăciun”, Editura Univers, 2013, 184 de pagini

Carte disponibilă pe elefant.ro şi pe site-ul editurii.

Citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *