„La noi, când vine iarna” de Mircea Diaconu

  •  
  •  
  •  
  •  

Tatăl tău este arestat, te-ndrăgosteşti de Aluniţa Cristescu, te trezeşti că ai doi căţei în loc de unul, şi cei doi se iau la harţă, miliţianul te tot întreabă cât fac trei ori trei şi vin rudele în vizită, mătuşi, multe mătuşi, toate căutând să te pupe şi să te drăgălească. Cam asta e când vine iarna. A, şi ceva mai târziu, te trezeşti la spital, te operează şi te gândeşti că n-ar fi bine să mori chiar acum, că încă nu ţi-ai făcut planul la numărat cocorii şi la dat cu sania.

Un roman surprinzător de frumos, pe care l-am citit gândindu-mă că l-a scris Mircea Diaconu, nu politicianul, ci actorul din „Filantropica”, în rolul acela de profesor-scriitoraş, care ajunge să-şi vândă singur cartea în stradă. Cred că i-a reuşit de o lectură nu doar amuzantă (pentru că naratorul este un copil), ci şi emoţionantă, sensibilă, pentru că povestea copilului al cărui tată este arestat din cauză că i-ar fi susţinut pe rebelii din munţi se raportează permanent la existenţa celor „mari”:

„Tata lipsea mult de acasă, nu ştia nimeni unde se ducea, mama era destul de necăjită, dar tot mai cânta când mătura.”

Este o lume tangentă cu realismul magic, cu un drac cu trompetă, bâlci, cai, furnici şi broaşte, în care timpul este ţinut după cursele avioanelor deasupra satului, iar copiilor natura încă le mai trezeşte curiozitatea. Ei n-au facebook, sunt departe de asta, însă inventează telefoanele acelea cu sfoară şi-şi dau seama că totuși au crescut atunci când ai lor le cumpără pantaloni largi.

Copilul ca voce narativă s-a mai văzut în romanele ultimilor ani. Însă duioşia poveştii îmi pare aici mai reuşită, iar acesta este numai unul dintre motivele pentru care mi-ar fi plăcut ca romanul acesta să aibă mai multe pagini.

Mircea Diaconu, „La noi, când vine iarna”, Editura Polirom, 2013 

Poți cumpăra cartea de pe elefant.ro, libris.ro sau de pe site-ul editurii.

Citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *