„Scânteia”, Kristine Barnett

  •  
  •  
  •  
  •  

Am citit a treia carte din Colecția Narator a Editurii Publica, după  „Dulcele bar” și „Paturi de împrumut”, cu interesul pe care numai o carte bună îl poate stârni. Sunt de părere că o carte bună trebuie să „lase urme”; în acest caz, „Scânteia” m-a ajutat să înțeleg mai bine importanța descoperirii aptitudinilor. Ea descrie destul de amănunțit viața unei mame, Kristine Barnett, din SUA (Indiana), ce crește un copil autist, supradotat, pe nume Jake.

Înainte să împlinească un an, „l-am ascultat pe fiul nostru, care stătea în pătuțul lui, cum gângurea în somn, într-o limbă care semăna cu japoneza. Știam că își cunoștea toate DVD-urile pe de rost și îl văzusem schimbând limbile cu telecomanda, dar am fost șocați când am văzut că reținuse nu doar varianta în engleză, ci în mod evident și o bună parte din variantele în spaniolă și japoneză”.

„Totuși, când Jake avea în jur de paisprezece luni, am început să observăm la el mici schimbări… Ignora adesea și cele mai fanteziste încercări de a i se capta atenția”.

Citind cartea aceasta, am înțeles nu numai comportamentul pe care îl poate avea un copil autist, dar și cum poate fi el ajutat să se integreze mai bine în societate. În cazul în care copilul este și supradotat, situația devine și mai provocatoare. Aș recomanda-o cu încredere nu numai  parinților cu copii autiști sau/și supradotați. Cred că este o carte care poate inspira orice părinte care vrea să își educe copilul axându-se mai întâi pe calitățile sale native și abia apoi pe cele dobândite. Cartea abundă efectiv de exemple de activități pe care le poți face cu un copil, cu condiția să descoperi ce îi place. Relația cu Dumnezeu a oamenilor din mediul în care traiește Kristine ocupă un loc important și se conturează firesc, fără să insiste (propagandistic) pe acest subiect. Este o atitudine pe care mi-ar plăcea să o avem și aici…

Obstacolele dintr-o anumită perioadă din viața familiei Barnett nu se rezumă la creșterea unui copil autist, supradotat. Când Jake are puțin peste doi ani, se naște fratele lui, despre care familia Barnett află că are o boală neurologică ce îi poate provoca moartea dacă nu este atent supravegheat. Ulterior, Kristine are un accident vascular care îi paralizează partea stângă a corpului. În 2008, întregul stat Indiana este puternic afectat de criza economică: „puneam o oală mare de apă pe aragaz și aruncam în ea cinci pachete de macaroane japoneze (trei la un dolar) ca să mai putem lua cina în familie”. Totuși, această experiență a demonstrat că există oameni incredibili care pot face situațiile grele mai ușor de suportat: „era o înțelegere tacită: dacă aveai serviciu îi ajutai pe cei care nu aveau. Ca să nu ne simțim ca și cum am fi primit pomană găteam una pentru cealaltă, sau coseam, sau ne făceam curat în case”.  În tot acest timp, Jack își continuă evoluția nestânjenit. Intră la colegiu în jurul vârstei de 10 ani, lucrează la o nouă teorie în domeniul fizicii şi rezolvă probleme de matematică la care savanți din întreaga lume nu au găsit soluție.

Dincolo de viața unui copil autist, supradotat, cartea aceasta arată prin exemple practice că tot ce oferi ţi se întoarce înzecit. Mă bucur că am investit timp în ea.

Important:
Un procent de 10% din vânzările cărții de pe publica.ro vor fi donate asociației Autism România – Asociația Părinților Copiilor cu Autism.

Kristine Barnett, "Scânteia", Editura Publica, 2014
Kristine Barnett, “Scânteia”, Editura Publica, 2014

Citeşte şi:

0 comentarii la „„Scânteia”, Kristine Barnett”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *