„Micul Chagall”, Renata Carageani

  •  
  •  
  •  
  •  

Curge bine, are cam tot ce-i trebuie unui roman poliţist bun, are un comisar ciudăţel, că doar e mulatru şi-l mai şi cheamă Grigore Kader (de ce l-am tot avut în minte pe Cartianu?), poliţist care locuieşte cu mama şi are două ajutoare pitoreşti, există pe-acolo şi-o colegă de serviciu care-l place pe Kader, dar Kader e pe treabă, nu prea are timp de-astea, în fine, un roman cu personaje simpatice, însă niţel cam şablonarde.

Sigur că există şi un cadavru, o femeie împuşcată în somn, din câte se pare, dar şi un tablou furat, „Micul Chagall”, ceva care să dea impresia că nu persoana a fost ţinta principală, ci tabloul. Numai că tabloul n-are nicio valoare, aşa că pista comisarului e clară de la început.

Aici mi s-a părut că scârţâie romanul, care chiar pare interesant şi se citeşte cu uşurinţă. E ceva forţat la intrigă, ceva care diminuează din credibilitate şi din interes. OK, sunt pe-acolo glumiţe, mici momeli pe care scriitoarea le-a plasat cu ştiinţă, numai că e prea puţină tensiune în spatele crimei. Nu se ramifică, ci pare mai degrabă o anchetă liniară, cu suspecţii luaţi la rând.

Până la urmă, şi comisarul ăsta, Kader, care pare să le ştie pe toate, devine enervant. L-am văzut de atâtea ori în filmele poliţiste încât…

Mi-a plăcut foarte mult Renata Carageani la construcţia frazelor. Nimic de zis în această privinţă. Scriitura ei este naturală, muzicală, racordată la ritmul cerut de acţiune. Poate că nu sunt eu mare amator de cărţi poliţiste, dar faţă de „Nono”, romanul anterior al Renatei, acesta mi-a plăcut mai puţin. Am apreciat că a încercat să-i dea un parfum inedit, întinzându-şi acţiunea până pe la 1800 şi ceva, şi aducând în faţă nume interesante, gen Lisandru Braga, Pia Cazacliu sau Robert Coriolan Zărnescu. Numai că… Pe bune, a scârţâit şi trebuie s-o spun indiferent cât de simpatică îmi este scriitoarea care l-a creat pe Nono.

Renata Carageani, „Micul Chagall”, Editura Allfa, 2013
Renata Carageani, „Micul Chagall”, Editura Allfa, 2013

Citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *