Maimuţoiul Şchiop, un personaj memorabil

  •  
  •  
  •  
  •  

Din multitudinea de personaje fascinante pe care le propune Yan Lianke în romanul „Bucuraţi-vă de viaţă!” (Editura ALLFA, 2013), m-a atras foarte tare Maimuţoiul Şchiop. Mereu serviabil, cu rol de intermediar între autoritate şi săteni, Maimuţoiul ştie să se strecoare, are un bun simţ al anticipaţiei şi se pricepe să pară prost în măsura în care tocmai aparenţa prostiei îl poate ajuta să rămână lângă puterea comunităţii.

Ca o pisică, Maimuţoiul cade mereu în picioare. E şi cu cei slabi, dar şi cu cei puternici, are tupeu, deşi nu devine nicio clipă grosolan, ştie să se umilească, de cele mai multe ori cu plăcere, şi are ochi fin pentru a scoate maximum din fiecare situaţie. De pildă, când sătenii par condamnaţi, din moment ce sunt ţinuţi captivi de către „întregi” (oamenii fără handicap) într-un mausoleu, el este cel care descoperă o resursă de aur pe care nimeni nu a fost în stare să o identifice. Astfel, în timp ce consătenii săi nu mai ştiu cum să supravieţuiască, să cerşească un bol cu apă sau cu tăieţei, el îşi face planuri. El ştie că va exista un „după”, în timp ce alţii n-au idee cum să prindă clipa următoare.

Am găsit în Maimuţoiul Şchiop un exemplu excelent pentru tipul permanent adaptabil. Linguşitor, uns cu toate alifiile, supravieţuitor perfect al oricărui regim politic. Deşi nu e şef, nu e nici un personaj minor. E cel care contează dintre cei nesemnificativi. Şi deşi e cel mai puţin important dintre cei puternici, fără el nu se poate. Cunoaşte jocurile ca nimeni altul şi râcâie realitatea sumbră pentru a-şi introduce aur sub unghii. Este numai unul dintre personajele pe care Yan Lianke le-a construit magistral în „Bucuraţi-vă de viaţă!”, un roman încântător.

Yan Lianke, “Bucuraţi-vă de viaţă”, Editura ALLFA, 2013, 496 de pagini, traducere din chineză: Roxana Rîbu

Carte disponibilă pe elefant.ro şi pe libris.ro. Despre roman am scris aici.

Citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *