Un fel de tortură

  •  
  •  
  •  
  •  

La Canal, un preot-deţinut este preluat de gardian. Fragmentul, ales dintr-o carte recent apărută, „Se întorc morţii acasă” (Cornel Constantin Ciomâzgă, Editura Cartea Actuală 3C), mi s-a părut unul dintre cele mai şocante. Sigur, se cunosc din armata de altădată metodele acelea cu spălatul duşumelei folosind şiretul sau plimbarea vagonului cu valiza de militar în termen, dar ce este pus deţinutul să facă aici n-am mai auzit:

„În noaptea asta, fiindcă eşti obosit de pe drum, ai somn de voie, nu înainte de a face cunoştinţă cu staţiunea. Pentru asta, înainte să te culci ai să-mi măsori gardul, de jur-împrejurul coloniei, cu instrumentul acesta de măsură”

Şi-a aprins ţigara, iar băţul de chibrit, „instrumentul de măsură” adică, l-a mai lăsat încă puţin să ardă, scurtându-l şi mai mult, apoi mi l-a zvârlit în faţă. „Ia-l! Şi mi-l predai mâine-dimineaţă când îmi raportezi rezultatul măsurătorii. O precizare. Gardul se măsoară numai la rădăcină! Ai înţeles, popo?”

Am înţeles, i-am răspuns eu, pe cât de amabil mai puteam fi. Dar în clipa următoare m-am trezit pocnit cu bocancul exact în tibia fracturată şi un urlet de fiară mi-a străpuns timpanele. „Nu aşa se răspunde, pomanagiule. Nu aşa. Că eu nu sunt vreun ţârcovnic sau vreun colivar de-al tău. Mie-mi răspunzi luând poziţia de drepţi şi îmi spui: Am înţeles, domnule gardian, să trăiţi! Acum ai înţeles, banditule?”

Mi-am adunat toate puterile şi, mai mult gemând, i-am răspuns, luând poziţia de drepţi: Am înţeles, domnule gardian, să trăiţi!

„Aşa, Patriarhule, veeezi?! Pe loc repaus! Şi fii atent. Din zece în zece metri te ridici şi strigi către lună, chiar dacă nu se vede, cucurigu-gaga! Asta-i parola către santinelă ca să poţi să te apropii de gard, altminteri te împuşcă, fără somaţie, ca pe un bâtlan ce eşti. Şi mi-ar părea rău, fiindcă am gânduri mari cu tine”.

Recomand cartea, despre care voi scrie în viitorul apropiat.

Citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *