Da, unele cărți sunt scumpe

 •  
 •  
 •  
 •  

poză(1)

În general, vorbesc despre prețul mare al cărților numai cei care nu prea citesc. Asta este părerea mea. Ei spun „cărţile sunt scumpe” ca şi cum s-ar scuza pentru faptul că nu răsfoiesc decât o carte pe an. Cel mult. Dar… Am găsit un caz. Un Faulkner scos de RAO în 2006, la preţul actual de 45 de lei. OK, e Fulkner, dar merită o carte publicată în urmă cu 8 ani banii ăştia? Nu e o ediţie rară, nu e o chestie scoasă la licitaţie, n-are semnătura nepoatei amantei lui Faulkner, n-are nimic. Doar câteva rânduri de etichete, iar mai sus de toate cea cu 45 de lei. Şi mai are şi colţurile îndoite, probabil de prea multe răsfoiri şi oftaturi din partea unor cititori necăjiţi de preţ.

Am găsit cartea în noua şi frumoasa librărie Habitus, din Sibiu, iar faptul că scriu despre ea nu aş vrea să fie un deserviciu pentru un loc în care am impresia că presetează iubitori ai cărţilor. Sunt convins că Faulkner-ul în cauză este excepţia din librăria Habitus. Numai că situaţii similare am mai întâlnit şi prin alte părţi. Situaţii care aproape că îi scuză pe cei care caută descărcări gratuite ale unor ebook-uri renumite. Înainte de a se plânge că le este furată proprietatea, editurile, în parteneriat cu librarii, ar trebui să convină asupra unor principii comune de lucru. Însă am certitudinea, repet, certitudinea, că acest eveniment nu se va petrece prea curând. Încă lipsesc alte elemente fundamentale: câte cărţi se vând pe an în România, care este cifra de vânzări a fiecărei edituri, cum şi când sunt plătiţi traducătorii etc. Totul pare un exerciţiu fals de marketing.

Oricum, până la reglarea altor chestiuni, îi rog pe librari să scoată la reducere cărţile publicate în urmă cu 4-5 ani, care mai prezintă şi mici defecte. Fie ele scrise de Faulker. Poate se întreabă, totuşi, cineva de ce o carte nu s-a vândut deşi are opt ani de la publicare.

poză

Citeşte şi:

0 comentarii la „Da, unele cărți sunt scumpe”

 1. Oare cine mai cumpara carti din librarii? Pe elefant e 24,75 lei aceasta carte. Eu n-am mai cumparat de 1 an jumate carte din librarie.

   1. Se încearcă deja diferite rețete, cu spații multifuncționale (cafenele, spații de joacă pt copii, spații pentru concerte – alte evenimente), dar…. cartea în sine rămâne tot pe ultimul plan. Ar putea încerca concursuri de cultură generală sau orice alt eveniment care să aibă cartea în centru (altele decât lansările propriu-zise).

    1. Evenimente de genul ăsta pot fi organizate numai de librarii care-și permit. Ai nevoie și pentru așa ceva de cel puțin un om dedicat. Iar acel om trebuie plătit. Și cu ce îl plătești cât timp nici măcar unele edituri puternice nu-și permit decât angajări pe câteva luni sau part-time-uri?

   2. Atunci să scoatem ong-urile culturale în față. Chiar e nevoie de ele. Am văzut ceva încercări prin București, gen ”roaba de cărți”. De ce nu s-ar asocia cu o librărie? 🙂

    1. Well, cu librăriile de stat, mai greu. Cu excepția a 2-3 din București (de stat vorbesc, nu Cărturești sau Humanitas), celelalte îmi par încremenite. Dar ideea ta e foarte bună. Au cuvântul ONG-urile. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *