Încoronarea, un fel de bombardament

  •  
  •  
  •  
  •  

Otto Witte este artist de circ. Însă, prin împrejurări incredibile, ajunge să fie încoronat drept rege al Albaniei. Credeți-mă, l-au încoronat, că am trecut de faza asta din romanul lui Andrew Nicoll, „Dacă citeşti asta înseamnă că am murit” (colecţia Strada Ficţiunii, Editura ALLFA, 2013). Ei bine, Otto a fost încoronat, însă ceva se întâmplă, c-aşa-i în viaţă, mereu se-ntâmplă câte ceva şi, peste ani, regele Otto îşi scrie amintirile într-o rulotă bombardată, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. În timp ce scrie, mai pică o bombiţă. Poc! Poc! Şi Otto face pe el. Pe bune, face pe el, că-i bătrăior.

Iată cum descrie momentul:

„Am făcut pe mine. Poftim. Ţi-am spus eu că nu o să crezi părţile eroice dacă nu-ţi povestesc şi momentele de laşitate, şi nu cred că există ceva mai laş şi mai jalnic de-atât.

Bombardamentul e de vină. Iar a început. (…) Am auzit şuieratul acela, mi-am dat seama că se îndreaptă spre mine, mi-am închipuit că o să-mi aterizeze drept în cap şi m-am prins cu mâinile de masă, ascultând cum venea tot mai aproape. Vreo jumătate de oră a tot coborât, şi până la urmă a explodat tocmai pe partea cealaltă a parcului, iar eu am făcut pe mine. E foarte ruşinos, dar asta e.”

Ei, şi când ajunge cu povestitul la faza încoronării, Otto Witte face o paralelă drăguţă. Zice că în timpul ceremoniei a simţit acelaşi fior ca şi acum, în timpul bombardamentului.

„Mai ţii minte ce ţi-am povestit despre bomba de după-amiază, cum am simţit-o ca pe un fior, cum mi-a făcut inima să mi se strângă în piept şi cum mi-a izbit plămânii de coaste? Aşa a fost şi încoronarea: nu numai că am văzut-o, ci am şi simţit-o cu toată fiinţa mea”.

N-o să vă spun care-i mersul poveştii şi cum ajunge regele Otto să se adăpostească de bombe într-o rulotă, pentru că nici eu nu ştiu deocamdată. Însă am observat deja că, la încoronare, Otto n-a făcut pipi pe el. Era mai tânăr. Dar a avut parte de alte surprize, unele nu tocmai plăcute. Vedeţi în carte ce şi cum.

Citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *