Ai fost vreodată la Drammen?

  •  
  •  
  •  
  •  

E în Norvegia şi arată cam aşa:

Drammen, sursa foto: Kjetil Lenes/no.wikipedia.org
Drammen, sursa foto: Kjetil Lenes/no.wikipedia.org

Pare un orăşel minunat, însă personajul lui Ingvar Ambjørnsen, Elling, pe care l-am îndrăgit odată cu romanul “Fraţi de cruce”, îşi aminteşte că, în copilărie, avea altă părere despre Drammen şi locuitorii săi, o părere influenţată puternic de forţa narativă a unei mame cu imaginaţie.

Te avertizez că urmează „imagini cu puternic impact emoţional”. Nu chiar. 🙂 Voiam doar să-ţi spun că, dacă ai de gând să mănânci imediat ce citeşti postarea asta, mai bine renunţi la ceva. Ori la masă, ori la lectură. Nu că în Drammen nu s-ar mânca bine, dar zice Elling că felul principal ar fi ceva mai special. Cel puţin aşa ştie el din copilărie.

„…la Drammen trăiau extratereştri. Da, da, chiar aşa. Oamenii din Drammen proveneau de fapt de pe planeta Drammentorius 41, aflată la o depărtare de şapte sute de miliarde de ani-lumină, undeva departe pe cerul albastru din timpul verii, sau pe cerul întunecat al iernii, tot aia era. Fuseseră expulzaţi în Drammen din cauza faptelor rele. (…) Cum puteau să semene atât de bine cu noi, oamenii? Mama mi-a explicat că trăgeau piele şi păr de om peste corpurile lor hidoase, peste trupurile acelea care fuseseră odinioară violete şi negre şi pline de bubiţe şi coşuri galbene. Dinţii erau falşi, şi primul lucru pe care drammenii îl făceau când ajungeau acasă era să şi-i scoată. Pentru că drammenii nu aveau nevoie de dinţi. Se năşteau cu gingiile goale, la fel ca oamenii, dar, spre deosebire de noi, nu li se dezvolta dentiţia, pentru că se hrăneau cu mucii altora. Iar muci aveau destui. (…) Puteam să îmi închipui cum se desfăşura viaţa obişnuită a unei familii din Drammen după ce uşa de la intrare era închisă şi ferecată. Afară cu dinţii falşi şi jos cu pielea de om. Vorbind zgomotos într-o limbă necunoscută, se adunau în jurul mesei din bucătărie şi începeau să-şi sufle nasul în farfuriile celorlalţi. Apoi, cu multă poftă, sorbeau porcăriile alea din farfurii.”

tn1_ambjornsen_-_vedere_spre_paradis_1(din “Vedere spre Paradis”, Editura ALLFA, Colecţia Strada Ficţiunii, 2013, trad. Ivona Berceanu)

Citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *