Concurs: câștigi un sfeșnic din cristal suedez

 •  
 •  
 •  
 •  
Credit foto: Ambasada Suediei la București
Credit foto: Ambasada Suediei

Am avut plăcerea de a lua parte la un soi de serată literară, alături de Laura Câlțea, Alina Purcaru, Andreea Chebac, Virginia Costeschi și Ionuț Bănuță, unde credeți, la Ambasada Suediei din București.

Fiecare a vorbit despre câte o carte scrisă de un autor suedez, după care am bârfit despre una, despre alta, chestioare drăguțe, într-un spațiu extraordinar de frumos, pe unde, aici să fiți atenți, trecuse faimosul Moș Crăciun.

Cei de la ambasadă au spus că Moșul le-a lăsat un sfeșnic din cristal suedez, produs de Orrefors (o firmă a cărei istorie se duce până în 1898). Ei, și sfeșnicul respectiv, împachetat după cum vedeți, trebuie să ajungă la unul dintre voi. Cine-l primește?

???????????????????????????????Moșul a lăsat vorbă: recomandați foarte pe scurt o carte (proză sau poezie) a unui autor suedez care v-a plăcut. Cine este cel mai convingător (aici, Moșul cică m-ar fi indicat pe mine drept ambasador cu puteri depline), primește sfeșnicul.

Pentru ca bucuria să fie și mai mare pentru câștigător, termenul limită până la care puteți lăsa recomandările, aici, la această postare, este miercuri, 24 decembrie, ora 09.00. La 09.10, voi anunța la cine vine Moșul cu un sfeșnic din cristal suedez. Succes!

Citeşte şi:

0 comentarii la „Concurs: câștigi un sfeșnic din cristal suedez”

 1. Pe mine m-a cucerit definitiv trilogia „Milenium” a lui Stieg Larsson. Și o recomand oricărei persoane amatoare de roman scris așa cum trebuie.

 2. O carte care tratează cu mult umor un secol de istorie. Bărbatul de 100 de ani care in trecut a ajutat la descoperirea bombei atomice, ori a stat la masă cu Mao şi Stalin, sau a lucrat ca agent CIA influentând decisiv lumea în multe momente, a fugit din azil şi porneşte într-o nouă călătorie. Un roman captivant, Jonas Jonasson – Bărbatul de 100 de ani care a sărit pe fereastră şi a dispărut

 3. Am citit una după alta cele trei cărți ale trilogiei Millennium în decurs de două-trei săptămâni. Asta este amintirea cea mai vie din august 2009. Mikael mi s-a părut un personaj bine construit, desigur, dar Lisbeth m-a fascinat. Un personaj feminin cum nu mai întâlnisem și, dacă stau bine să mă gândesc, nici nu am mai dat peste un altul la fel de misterios și de interesant de atunci. O carte pe care am trăit-o.

 4. Augustin Strindberg – Insula Preafericitilor, mi-a facut o extraordinara plăcere să citesc această carte de mici dimensiuni, care se citește repede, însă in fond conteaza esenta mesajului, ceea ce putem invata din lecturarea cartii. Este o carte – parabolă care m-a impresionat foarte mult și care cred că vă va plăcea și vouă, surprinde viața omului, asa cum evoluează ea, aratand ca puterea îl face pe cel aflat pe o scara sociala inalta, sa se transforme iremediabil și să-și anuleze moralitatea. Autorul surprinde povestea lumii, simplificată, care se potriveste si cu ceea ce traim si noi astazi.

 5. Minunata calatorie a lui Nils Holgrsson de Selma Lagerlof mi-a marcat copilaria pentru ca imi citea mama in fiecare seara pagini din minunata carte. Abia asteptam sa vina seara, sa se puna in pat langa mine si sa inceapa sa citeasca. Uneori adormeam, iar ea se oprea si continua in a doua seara. Aceasta carte mi-a insemnat copilaria si de fiecare data cand ma gandesc la ea, mi-o amintesc pe mama.

 6. Salonul roşu de August Strindberg un roman care a fost catalogat de critici drept o satira a vieţii din Stockholm şi a vieţii de pretutindeni.Pe mine personal m-a cucerit inca de la primele randuri reusind sa ma teleporteze in lumea lui Arvid Falk eroul romanului, un tânăr funcţionar idealist care părăseşte munca ingrată de birocrat pentru a se apuca de jurnalism şi de literatură. Pe măsură ce trece, pe rând, prin politică, teatru, prin societăţi filantropice şi prin lumea oamenilor de afaceri, descoperă mai multă ipocrizie şi corupţie decât şi-ar fi putut imagina că există pe lume. În cele din urmă, se alătură unui grup boem, întâlnit într-un salon roşu din celebrul Berns Salonger, din inima Stockholmului, pentru a-şi povesti eşecul,si sa ma faca sa traiesc la intensitate maxima accensiunea si decaderea lui.Un roman pe care il recomand cu mare placere si care nu ar trebui sa lipseasca din nici o biblioteca,

 7. Recunosc ca am citit cartea “Lasa-ma sa intru” de John Ajvide dupa ce am vazut filmul in varianta suedeza. Recomand, mai intai, citirea cartii, tuturor celor ce doresc sa fie captivati de o poveste terifianta, dramatica si neobisnuita in cel mai bun sens al cuvantului. Este o lectura provocatoare ce va va trezi sentimente contradictorii si, daca va place genul, sunt convinsa ca nu o veti mai lasa pana nu veti ajunge mai rapid la final.

 8. Recomand cu drag cartea “Printesa gheturilor” de Camilla Lackberg.
  Imi place in primul rand de aceasta scriitoare, deoarece ii place sa complice lucrurile/actiunea si nu se rezuma la o actiune banala, ci actiune incurcata cu dragoste, crima si nu in ultimul rand intrigi.

 9. Letters From A Mourning City de scriitorul suedez Axel Munthe. A fost publicată în Anglia în 1884 și cuprinde relatarea experiențelor trăite în timpul epidemiei de holeră de la Neapole. O parte din aceste relatări au fost publicate inițial în ziarul Stockholms Dagblad. Cartea a fost publicată, în anul 1885, în limba suedeză, în traducerea autorului.

 10. Recomand si eu cartile din trilogia “Millenium” a lui Stieg Larsson. Le-am citit pe nerasuflate, am vazut si ecranizarile (din pacate, mai slabe!). Una peste alta, acest autor mi-a deschis apetitul pentru cartile politiste scrise de autori nordici, ajungand acum sa am peste 40 de volume in biblioteca. Desigur, cele mai multe dintre ele citite si nu puse ca la expozitie!

 11. Cânt Haydn după o zi neagrăşi simt căldura simplă în mâini.Clapele vor. Ciocănele blânde bat.Rezonanţa verde, vivace şi calmă.Rezonanţa spune că există libertate,că există cineva care nu plăteşte tribut împăratului.Îmi vâr mâinile în buzunarele-mi haydnieneşi îl imit pe cel ce priveşte lumea cu seninătate.Înalţ steagul haydnian – semn că:”Nu ne predăm. Dar vrem pace.”Muzica este o casă de sticlă pe pantaunde pietre galopează, pietre se rostogolesc.Şi pietrele străbat sticla,dar fiecare geam rămâne intact.

  Ce ziceti de poezia Allegro a poetului suedez Tomas Tranströmer? Un mare poet suedez laureat al premiului Nobel pentru literatura. Sunt fascinat de creatiile lui, recomand cu incredere si alte poezii ale lui. Merita!

 12. Cărţile din trilogia “Millennium” ale autorului Stieg Larsson sunt printre favoritele mele şi le recomand cu drag!
  Eu personal prefer suspansul şi misterul, iar atunci când acestea se împletesc cu o intrigă irezistibilă şi complexă, ştiu sigur că am nimerit ce trebuie! Iar cu această trilogie, am nimerit, într-adevăr, ceea ce trebuie!
  Pe scurt, cele 3 volume poliţiste abordează teme delicate din punct de vedere politic, cum ar fi corupţia, traficul de influenţă şi prostituţia.
  Acţiunea alertă, schimbările bruşte de situaţie, precum şi personajele foarte bine conturate mi-au menţinut viu interesul de la prima pagină a primului volum până la ultima pagină a celui de-al treilea.
  M-a cucerit chimia dintre personajele principale (Lisbeth Şalander şi Mikael Blomkvist), ilustrată într-un mod aparte. Ea este o tânără de 24 de ani cu o înfăţişare de copil şi probleme de adaptare, dar cu o inteligenţă sclipitoare şi super-cunoştinţe despre calculatoare şi domeniul informaticii. El este redactorul-şef al revistei Millennium, al cărei scop este demascarea fraudelor din economia suedeză. Şi de aici, povestea incepe…
  Totul se întâmplă pe repede-înainte: crimele, indiciile şi detaliile ascunse ies la iveală rapid. Dar cu cât sunt descoperite mai multe indicii, cu atât misterul se adânceşte – asta mi-a plăcut cel mai mult : nimic nu e ceea ce pare a fi. Recomand această trilogie şi celor care sunt în căutarea unei lecturi mai uşoare, întrucât autorul are un stil care îl face uşor de citit şi receptat, ceea ce din punctul meu de vedere este un avantaj.
  Cu alte cuvinte, pot să spun că am fost plăcut surprinsă de aceste cărţi. Trei volume scrise impecabil, “ca la carte”, pe care le-am savurat cu adevărat şi pe care le recomand!

 13. “Minunata călătorie a lui Nils Holgersson” de Selma Lagerlöf mi-a făcut copilăria mai frumoasa. O recomand tuturor părinților, și acum îmi amintesc ce îmi citea mama, apoi am văzut și desenele animate după aceasta carte superba. Iți dezvolta imaginația și te poarta în lumi nemaiîntâlnite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *