„Slowroom”, Maria Folea

  •  
  •  
  •  
  •  
Editura Herg Benet; Anul apariției: 2014; Nr. pagini: 172
Editura Herg Benet; Anul apariției: 2014; Nr. pagini: 172

Claudiu se duce la vecinul lui, Cristi, ca să-și repare laptopul. Şi, din una-n alta, mai la o băută, mai la o vorbă, cei doi se prind că au iubită cu acelaşi nume, Laura, ba chiar Cristi îl prinde pe Claudiu cu mâinile în sertarul cu lenjerie al Laurei lui, cum ar veni, i se pare că lui Claudiu, i s-au cam aprins toate cele după Laura lui. Se ghiceşte un duel şi nu prea, pentru că Cristi îi propune lui Claudiu un joc: dacă vrea să o ispitească pe Laura lui, să vină când nu-i el acasă şi să-i facă avansuri. Aşa şi face Claudiu, vecinul cu laptopul stricat. Vine, iar Cristi îl urmăreşte. Însă Laura, aparent pusă la curent cu privire la „cestiune” de Cristi, nu apucă să intre în joc din cauza „pretendentului”, care fuge cumva jenat de situaţie, lăsând pe preş buchetul de flori cu care avea de gând să dezgheţe întâlnirea. Parcă pe preş l-a lăsat. Oricum, a fugit. Ei, şi Cristi e ca şi fericit. Cum ar veni, a câştigat un soi de pariu, el, un tip care se autocaracterizează astfel:

sunt prea nesigur pe mine. sunt un semi-inutil, nu ies în evidenţă cu absolut nimic, nu sunt sexi, nu sunt funny, nu sunt deştept, sunt atât de şters, de comun, la naiba, dar am reuşit să-mi trag cea mai tare gagică pe care am sperat s-o am vreodată, o iubesc, mă iubeşte, dar în momentul în care aş scoate-o în lume, oricine mi-ar putea-o lua.

Pare o poveste banală, de bloc, cu doi bărbaţi şi o femeie, multă băutură şi multe cuvinte care-ar face clopotele bisericilor să roşească. Mult timp, te gândeşti că e doar istoria unei rivalităţi, că-i doar destinul cu gust de bere la pet al unui individ nesemnificativ, Cristi, unul care repară calculatoare, iar atunci când zice că pleacă la serviciu, se duce, de fapt, într-o cameră de la etajul opt al unui bloc vecin, închiriată pentru a se deconecta. Slowroom este evadarea lui Cristi. Merge acolo, în peşteră sau cazemată, cum visa cândva, în copilărie, pentru a-şi reaşeza mintea, mai zăpăcită decât ai crede din primele pagini.

Au fost câteva motive pentru care romanul ăsta, câştigător al concursului de debut Herg Benet (2013), m-a convins să-l notez cu 4 din 5: 1. M-a păcălit; am citit ce-am citit şi-am căzut în capcana relaţiei „pe bune” dintre Cristi şi Laura, când, de fapt, indicii subtil plasate orientau viaţa lui Cristi şi mai ales mintea lui către altceva (n-aş vrea să vă spun către ce, pentru că, după aceea, n-ar mai avea rost să citiţi cartea); 2. Lumea îngustă desenată de Maria Folea, cu numai câteva personaje, toate credibile, pare foarte „reală” – cu excepţia unor deliruri, proza este prinsă într-un prezent concret, valorificat de o limbă extrem de dezgheţată şi un stil cursiv, care nu sufocă tensiunea ; 3. Introducerea unui soi de personaj-imaginar „ce-mă-fac”, pe care Cristi îl ia în seamă din cauza minţii sale deraiate – o găselniţă foarte reuşită („lângă mine ce-mă-fac-ul îşi lipea liniştit cu scuipat câte-o bucată de mână sau de picior, pe măsură ce-mi ieşeau dintre dinţi”); 4. Finalul, imprevizibil până la un punct, şi modul inteligent de a ajunge la el.

Credeţi-mă, aş vrea să vă spun mai multe despre isteţimea soluţiei alese de Maria Folea şi despre Laura, iubita lui Cristi, o tipă realmente fabuloasă, dar i-aş face un deserviciu romanului, care merită citit, spun eu, pentru că este un debut mai mult decât onorabil. Da, poate i-am dat 4 şi nu 3 şi ca încurajare, însă mi s-a părut bun. Cu excepţia unor detalii structurale, n-aş fi modificat nimic la el. Poate ar fi trebuit să taie din final nişte pagini, iar la începuturile capitolelor, o scoatere în relief a ideilor, cu liniuţe şi hashtag-uri, mi s-a părut derutantă. În orice caz, cursivitatea textului şi ştiinţa drămuirii tensiunii (n-am ştiut cum să-i zic mai puţin pompos) sunt atuurile cărţii, care anunţă o scriitoare de urmărit. Maria Folea, din Oneşti, 34 de ani pe 16 martie.

A mai scris frumos despre carte Loredana Malic, pe semnebune.ro – aici.

Citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *