„Cum să faci să nu citeşti. Ghidul lui Charlie Joe Jackson”, Tommy Greenwald

  •  
  •  
  •  
  •  
Editura Arthur, 2014; ilustraţii de J.P. Coovert; Traducere din limba engleză de Laura Sandu; Nr. pagini: 230
Editura Arthur, 2014; ilustraţii de J.P. Coovert; Traducere din limba engleză de Laura Sandu; Nr. pagini: 230

Privesc cu poftă de ceva vreme rafturile cu literatură pentru copii și în special cărțile Editurii Arthur, foarte frumos editate, cartonate, colorate, numai bune de luat acasă și stârnit cheful de lectură al vreunui puști. Am tot trecut prin librării până când mi-am spus ce tot atâtea cărți serioase, Laur, Stoner, Halebarde, hai să-ncerc și una din asta mai ușurică. Multe m-au ispitit prin ambalaj, dar una singură m-a atras și prin titlu: „Cum să faci să nu citeşti. Ghidul lui Charlie Joe Jackson”. Am citit atâtea prostii la viaţa mea, m-am gândit. Una în plus mai contează?

Pe cuvântul meu de fost şoim al patriei dacă am gândit vreo clipă că-mi pierd vremea. Sigur, cartea e scrisă pentru copii, dar mi-a prins bine să mă relaxez cu ea. Şi chiar m-a amuzat povestea acestui Charlie Joe Jackson, un băieţel care cam urăşte lectura şi care, pentru că sunt teme de făcut, iar sarcinile de la şcoală implică, desigur, şi cititul multor cărţi, face un pact cu un coleg mai pe profilul şoarecilor de bibliotecă: Timmy citeşte şi-i rezumă cărţile lui Charlie, iar Charlie îi cumpără lui Timmy îngheţată. Afacerea merge mult timp, până când, şi din pricina unor chestiuni amoroase :), se blochează, cu puţin înainte de momentul predării unei foarte importante lucrări şcolare. Disperat să găsească o soluţie, Charlie stoarce un plan, planul reuşeşte, numai că, aşa ca-n filme, există şi-un hop la un moment dat, iar părinţii află de jocul lui. Să vezi aici scandal şi pedeapsă: Charlie trebuie să scrie o carte (pedeapsa alternativă ar fi fost să citească şi să recenzeze câteva cărţi pe parcursul vacanţei). Iar cartea pe care o scrie Charlie, chinuit de sarcina asta absurdă, este exact ghidul în cauză.

„CITITUL ÎNGRAŞĂ.

Sigur aţi auzit despre studiile care arată că în ziua de azi copiii nu fac altceva decât să lenevească şi să mănânce dulciuri şi cheeseburgheri, şi că obezitatea în rândul tinerilor a devenit o problemă naţională uriaşă în America. Parcă-mi amintesc că un canal de ştiri a numit-o Epidemia americană a grăsimii, lucru care sună aproape la fel de înfricoşător ca încălzirea globală.

Ei bine, ştiţi ce contribuie enorm la toată grăsimea asta?

Cititul.

Aflaţi că cititul nu arde absolut nicio calorie.

Aşa că data viitoare când vă trece prin cap să deschideţi o carte, ar fi bine să vă amintiţi ce alegere nesănătoasă faceţi.

E pentru binele vostru.”

Ilustraţie de J.P. Coovert
Ilustraţie de J.P. Coovert

Chestiunea drăguţă legată de carte e că, deşi are titlul ăsta şi-ţi spui că n-are rost să i-o cumperi copilului tău, că doar tu vrei ca el să citească, nu să nu citească, ei bine, cartea asta parcă te face mai curios în ce priveşte literatura. Are o combinaţie reuşită de amuzament, ironie şi modele de comportament, care ar putea orienta copilul către lectură. Oricum, înainte de a i-o pasa copilului tău, dacă ai :), îţi recomand s-o citeşti chiar tu. E funny şi te rupe puţin de la eventualul flux al lecturilor tale obişnuite. Pentru mine, a fost o experienţă plăcută, pe care cred că o s-o repet, aşa că să nu fii surprins dacă o să mai găseşti pe C.P. cărţi pentru copii. Asta e, am dat în mintea lor!

Citeşte şi:

0 comentarii la „„Cum să faci să nu citeşti. Ghidul lui Charlie Joe Jackson”, Tommy Greenwald”

  1. Acum o citește băiatul meu, dar cum o termină, i-o fur 🙂
    Oricum, din când în când, vine la mine și îmi citește ponturile alea ale lui Charlie, foarte amuzantă…
    (Și uite așa sper să îmi moștenească plăcerea de a citi, desigur!)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *