„Jurnal (1938-1945). Povestea unei fete care a supravieţuit Holocaustului”, Helga Weissová

  •  
  •  
  •  
  •  
Editura Pandora M, 2015, pagini: 254, traducere din cehă şi prefaţă de Mircea Dan Duţă
Editura Pandora M, 2015, pagini: 254, traducere din cehă şi prefaţă de Mircea Dan Duţă

Helga Hošková-Weissová s-a născut la 10 noiembrie 1929, la Praga. Tatăl ei, Otto, era funcţionar bancar, iar mama, croitoreasă. Când avea zece ani, Helga, alături de ceilalţi copii evrei, a fost eliminată din şcoală, frecventând o vreme cercurile de studiu organizate de comunitatea evreiască prin diverse apartamente, unde a demonstrat înclinaţie către desen şi pictură, precum şi către scris. Astfel, a ţinut un jurnal, în care a punctat măsurile antievreieşti din acea perioadă, până la momentul în care, pe 7 decembrie 1941, a fost convocată, alături de părinţi, pentru transportul către lagărul Theresienstadt. Acolo, avea să stea aproape trei ani şi să înregistreze în continuare, pe hârtie, situaţiile puţin spus dramatice, pe care le traversa mai mult alături de mama sa, pentru că tatăl, de la sosirea în lagăr, fusese dus în altă cazarmă.

Ulterior, alături de mamă, Helga avea să ajungă la Auschwitz, iar în urma selecţiei doctorului Josef Mengele, au fost lăsate amândouă în viaţă şi deportate, în urma unui marş criminal, în lagărul Freiburg. Mauthausen avea să însemne ultimul loc în care au ajuns în drumul lor trist, locul în care avea să le prindă din urmă cuvântul izbăvitor „pace”.

După plecarea din Theresienstadt, Helga nu a mai făcut nicio însemnare, iar ce scrisese şi desenase până atunci a supravieţuit datorită unchiului său, Josef, care i-a îndesat hârtiile în zidul unei cazărmi. După război, jurnalului respectiv i s-au adăugat amintirile, nu mai puţin triste, nu mai puţin răscolitoare, pe care Helga, fetiţa născută în acelaşi an cu Anne Frank, le-a descris asemeni multor supravieţuitori.

Sosirea la Theresienstadt
Sosirea la Theresienstadt

Există o gradaţie a tragediei în jurnalul Helgăi. Ingenuităţii iniţiale, când drama abia se întrevede şi pare incredibilă, i se suprapune amarul, tot mai întunecat, până la limita cu moartea. În perioada Theresienstadt, există chiar şi mici bucurii, o conferinţă despre Rembrandt în cazarma băieţilor, un tort din pâine cu daleskrém (unde „dales” înseamnă sărăcie; apă amestecată cu zahăr şi un pic de frişcă) şi ceva idile, bârfe şi glumiţe, care întreţin iluzia salvării. După care, istoria crudă, pe care o ştim din atâtea alte cărţi şi filme, prinde şi familia Helgăi…

Dintre rânduri, reies mai multe forme de cruzime: cea a aşteptării, însoţită de nerăbdarea şi dorinţa de a scăpa cât mai repede de chin, indiferent ce ar însemna această „scăpare” („Mai bine să plecăm direct, decât să mai fim o dată pe lista de rezerve.”); apoi, există cruzimea foamei, cea a frigului („Frigul este îngrozitor, poate chiar mai rău decât setea şi foamea.”), cruzimea păduchilor, a paznicilor, a mizeriei şi, poate mai acidă ca toate, cruzimea anihilării oricărei posibilităţi de reacţie. „Seara, în pat, ne povestim o mulţime de lucruri şi n-avem timp să plângem.” De ce să te plângi? Care ar fi sensul, cât timp plânsul nu înseamnă salvarea? Şi, peste toate aceste feluri de cruzime, notaţia limită, care aduce a lamentaţie biblică: „Ah, Doamne, pentru ce ne pedepseşti?”.

Selecţie la Auschwitz
Selecţie la Auschwitz

O lectură dură această carte, din care nu lipsesc desenele Helgăi Weissová. De citit, de neuitat, de recomandat celor care-şi mai imaginează că războiul e, doar aşa, un joc teritorial.

Text publicat în “Observatorul militar”.

Citeşte şi:

2 comentarii la „„Jurnal (1938-1945). Povestea unei fete care a supravieţuit Holocaustului”, Helga Weissová”

  1. in ultima perioada apar genul acesta de jurnale, chiar la mine in oras (Oradea) exista un institut de istorie format cu numele unei fetite evreice, Eva Heynemann, o fetita de varsta Annei Franck, a tinut un jurnal in 1944. o sa-i recomand sotiei cartea 🙂 fiind interesata de istoria acestui fenomen daca ii pot spune asa 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *