Ce romane citesc călugării?

  •  
  •  
  •  
  •  

???????????????????????????????Am petrecut o zi memorabilă la schitul Pătrunsa, din Vâlcea. O experiență intensă, un câștig imens din multe puncte de vedere, pe care n-am de gând să le dezvolt aici. Deși aș avea multe de povestit, atât despre drumul foarte dificil până la schit, despre ospitalitatea de acolo, liniștea proverbială a unui astfel de loc, mirosul de pace sau bucuria neprefăcută a călugărilor, cât și despre mulțimea de chestiuni filosofico-religioase neglijate în cea mai mare parte a timpului nostru lumesc.

Altceva aş vrea să punctez, ca să nu vă reţin prea mult. În acel capăt de lume, fără radio, TV, google, facebook, presă şi breaking news, doi călugări mi-au vorbit extraordinar de frumos despre trei cărţi: „Zahei Orbul” (Vasile Voiculescu), „Fraţii Karamazov” (F.M. Dostoievski) şi… şi… „Laur” (Evgheni Vodolazkin). Unul citise „Laur” şi abia ce îi dăduse cartea celuilalt. De parcă nu mi se serviseră suficiente lucruri remarcabile, când călugărul a vorbit de „Laur” m-am uitat ca la un extraterestru. Sau ca la un om cu har care se gândise să-mi mai pună pe tavă o valenţă a acestui roman remarcat peste tot: mesajul său pozitiv, de apropiere faţă de credinţă, faţă de suferinţa ca salvare. Cine se gândea că o astfel de carte, publicată la noi nu cu multe luni în urmă, va produce reacţii entuziasmante până şi într-un schit?

Am coborât către lume câştigat şi uimit. Mă aşteptam să mă simt altfel la întoarcere, însă nu şi să aud acolo sus, la o mână de vârfurile înzăpezite, de romanul lui Vodolazkin.

Citeşte şi:

0 comentarii la „Ce romane citesc călugării?”

  1. Minunată şi uimitoare experienţă! Aproape că nu ştiu ce să spun, dar sunt impresionată de descoperirile făcute. Şi sunt şi mândră că am citit cartea aceasta, care, în atmosfera acelui loc, cu siguranță capătă alte valențe.

  2. Asta da surpriza placuta. Matusile mamei mele au fost maicute si le vizitam aproape lunar, insa nu-mi amintesc sa le fi vazut vreodata citind altceva in afara de carti religioase. De fapt cred ca in biblioteca aveau doar carti religioase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *