“Fotograful Curţii Regale”, Simona Antonescu

  •  
  •  
  •  
  •  

coperta1Am scris despre debutul foarte reuşit al Simonei Antonescu, pe bookhub.ro – aici. O carte pe care vi-o recomand. Iată şi un fragment, în care Franz Mayer, fotograful, îi dăruieşte soţiei sale o maşină de cafea:

“Înflăcărat, Franz s‑a reîntors la Salon zi de zi atât timp cât au petrecut în Paris. Dintre toate invenţiile care îl entuziasmau, maşina de cafea i s‑a părut lui Franz cea mai potrivită pentru stârnirea recunoştinţei tinerei lui soţii. A complotat zile în şir cu inventato­rul francez al maşinăriei pe care pusese ochii, obţinând într‑un târziu promisiunea că va primi una. Coletul a sosit cu poştalionul la trei luni după această neobişnuită lună de miere. Strălucind tot de încântare, Franz a petrecut toate dimineţile acelei săptămâni în bucătăria Annei, exemplificând, pentru ochii măriţi de mirare ai bucătăresei şi ai fetei în casă şi pentru cei neîncrezători şi puţin îndărătnici ai soţiei sale, principiul de funcţionare.

În fiecare dimineaţă, rezultatul pe care îl obţinea era acelaşi: Anna nu se atingea de cafeaua trecută prin aburii schimbării.

Franz a cedat în faţa evidenţei: valul înnoirilor nu o va lua cu el pe soţia sa niciodată. A părăsit câmpul de luptă al bucătăriei, iar Anna şi‑a reluat ritualul ei zilnic: făcea cafeaua cu mâna ei, la ibric, repetând cu atenţie gesturi care o legau de străbunicele ei, ofe­rindu‑i siguranţă. Atâta vreme cât reuşea să împrăştie în casă, dimineaţă de dimineaţă, aroma caldă a cafelei cremoase ieşite din mâinile ei, Anna se simţea aparţinătoare a unui grup special, puter­nic şi biruitor peste toate ale vieţii: grupul soţiilor de nobili mai mari sau mai mici de pe Valea Rinului.”

Citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *