“Exerciţiul miraculos”, Daniel Glattauer

  •  
  •  
  •  
  •  

Ioana și Valentin formează un cuplu ca multe altele. Ioana are vreo 40 de ani, Valentin puțin mai mulţi. Au doi copii și un mare impas. Nu se mai înțeleg. De ce? Pentru că nu mai știu să comunice. Drept pentru care merg la un consilier, care consilier e cam de-o vârstă cu ei și îi poftește să se așeze în fața sa, pentru dialog. Însă dialogul e unul împiedicat, cei doi „pacienţi” se înţeapă, se acuză, se împung, se acuză reciproc de lipsă de atenţie, de incapacitate de ascultare, de trădare, în fine, tot felul de chestiuni din acestea picante, care fac deliciul multor cupluri, chiar şi de pe la noi, deşi la noi mai puţine ajung la consilier.

Marele avantaj al consilierului în relaţia cu cei doi este că nu are de-a face cu doi încăpăţânaţi. Orgolioşi, da, dar nu încăpăţânaţi. Amândoi sunt conştienţi de vizită, ştiu că au consimţit-o şi că urmează să-l plătească pe consilier pentru timpul său. Că va fi pierdut este o bănuială, dar nu o certitudine. Iar lipsa aceasta de vehemenţă şi prezenţa cât de vagă a speranţei sunt scânteile în care suflă consilierul. Aparent irascibil, nervos, neliniştit, văzând că indiferent de metoda abordată, cei doi cântă la fel de fals.

Sunt tot felul de jocuri la care îi invită pe Ioana şi Valentin. Cel mai interesant mi s-a părut unul în care el trebuie să-i deschidă ei pumnul (altfel decât printr-o bătaie soră cu moartea, desigur). Ar trebui să-i spună ceva, să facă un anumit lucru, astfel ca ea să fie stimulată să renunţe la încordare. Şmecheria e că, în acest mod, nu doar ea, ci şi el, trebuie să dea curs unei destinderi. Este provocat fluxul amintirilor, nostalgiile se strecoară uşor în cameră, însă cazul pare tot fără speranţă până când consilierul se hotărăşte să recurgă la „exerciţiul miraculos”.

Editura Trei Traducere din limba germană de Laura Karsch Anul apariţiei: 2015 Nr. de pagini: 120
Editura Trei
Traducere din limba germană de Laura Karsch
Anul apariţiei: 2015
Nr. de pagini: 120

Totul pare previzibil în scenariul lui Glattauer, însă finalul nu este chiar aşa. Judecând notaţiile de pe copertă, ai crede că Ioana şi Valentin ajung să-l vindece pe consilier, din moment ce acesta tinde să-şi piardă cumpătul văzând că nimic din ce alege nu are efect pozitiv. Ce pare să ştie Glattauer mai bine ca un cititor nespecialist în psihologie de cuplu este că, la consilier, nimic nu rămâne la voia întâmplării. Totul este sub control, inclusiv crizele consilierului. Şi deja cred că am zis prea mult.

„Exerciţiul miraculos” se citeşte foarte uşor. Este o carte scurtă, scrisă ca un scenariu, şi o poţi savura la o cafea. În ea poţi găsi o poveste universal valabilă despre cum lipsa de comunicare poate influenţa radical o relaţie de cuplu. Şi mai poţi afla că, indiferent cât de lipsită de speranţă pare o relaţie, există totuşi o soluţie.

Citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *