Vasile Ernu – din manuscrisul volumului “Sectanţii”

  •  
  •  
  •  
  •  

ernu

Final “Sectanţii”

De obicei cam aşa se termină poveştile lui. Se ridică, mă binecuvîntează în buna tradiţie a pocăiţilor şi pleacă la culcare. E tîrziu. Luna şi stelele de pe cer încă luminează puternic. Te întinzi în pat şi încerci să adormi, dar nu poţi. Te gîndeşti, te frămîntă poveştile auzite. Vrei să înţelegi şi nu poţi. Oare ce-a vrut să spună? Oare ce-au trăit oamenii ăştia atunci de sînt atît de fericiţi şi astăzi? Şi adormi fără să ai un răspuns…

 

CV (conform ernu.ro)

ernu1Vasile Ernu este născut în URSS în 1971. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie (Universitatea Al.I.Cuza, Iaşi, 1996) şi al masterului de Filosofie (Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff şi redactor asociat al revistei Idea artă+societate. A activat în cadrul Fundaţiei Idea şi Tranzit şi al editurilor Idea şi Polirom. În ultimii ani, a ţinut rubrici de opinie în România Liberă,  HotNews, Timpul şi Adevărul, precum şi rubrici permanente la revistele Noua Literatură, Suplimentul de Cultură şi Observator Cultural.

A debutat cu volumul Născut în URSS (Polirom 2006, ediţia a II-a în 2007, ediţia III-a în 2010, ediţia IV-a în 2013 ), publicat şi în Rusia, Bulgaria, Spania, Italia, Ungaria, Georgia şi Polonia. Cartea a fost nominalizată la Premiul de debut al revistei Cuvîntul, Premiul pentru Roman şi Memorialistică al revistei Observator cultural şi Premiul Opera Prima al Fundaţiei Anonimul. Volumul a fost distins cu Premiul pentru debut al României literare şi cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România.

În 2009 publică la Editura Polirom volumul Ultimii eretici ai Imperiului, tradus şi în italiană, şi în curs de apariţie în Rusia. Volumul a vost nominalizat la Premiul pentru Eseu al revistei Observator cultural (2009) şi a primit Premiul Tiuk! 2009.

În 2010 publică (Editura Polirom) împreună cu Bogdan-Alexandru Stănescu volumul Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc. În 2012 publică (Editura Cartier) volumul Intelighenţia rusă azi. În 2013 publică (Editura Cartier) volumul Sînt un om de stîngaÎn 2015 publică volumul Sectanţii. Mică trilogie a marginalilor (Editura Polirom).

Vasile Ernu (alături de Costi Rogozanu, Ciprian Şiulea şi Ovidiu Ţichindeleanu) este coordonatorul volumului , Editura Cartier 2008. Vasile Ernu (alături de Florin Poenaru) este coordonatorul volumului Ucraina live. Criza din Ucraina: de la Maidan la război civil, Editura Tact 2014. Este unul din fondatorii şi coordonatorii proiectului www.criticatac.ro

Citeşte şi:

3 comentarii la „Vasile Ernu – din manuscrisul volumului “Sectanţii””

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *