De ce nu fac eveniment pe Facebook dintr-o lansare de carte

  •  
  •  
  •  
  •  

Diseară, de la ora 18, la Librăria Diverta din Piaţa Romană (Bucureşti), scriitorul Radu Aldulescu îşi lansează romanul cu numărul 9. Se numeşte „Istoria Regelui Gogoşar” şi a fost publicat la Editura Cartea Românească.

Mi s-a propus să moderez evenimentul, avându-i ca invitaţi pe Alina Purcaru, Nicolae Stan şi Bogdan-Alexandru Stănescu. Din păcate, Alina se pare că nu va veni, din motive de sănătate, aşa că lansarea va avea numai voci masculine. 🙂 Poate din public va răsări o voce feminină, cu o întrebare. Poate…

Aşa că ajung la justificarea titlului. De ce?

Pentru că evenimentele create pe Facebook au doar un minor scop informativ. Ori, dacă ar fi să mă iau după ce a spus scriitorul rus Evgheni Vodolazkin la FILIT, scop propagandistic. Informaţia nu mai există. S-a camuflat în maketing şi propagandă. Aşadar, creăm evenimente pe Facebook mai degrabă ca să ne vedem noi înşine în conexiune cu personalităţi. Apoi, dăm acolo click pe un buton, ca să indicăm participarea, doar ca să vadă lumea că „Uite la ăsta, frate, ce cult e! Vezi la ce se duce?” Deci ne dăm deştepţi. Şi, la evenimentul propriu-zis, te trezeşti că nu asistă decât o mână de oameni.

E ceva verificat şi răsverificat.

Aşa că… din lansarea lui Radu Aldulescu nu fac eveniment pe Facebook pentru că nu vreau să mi se înşele aşteptările.

Cine vrea să vină, e liber să vină. Eu, dacă nu aş fi moderator, tot m-aş duce, pentru că îmi place Radu Aldulescu omul şi scriitorul. Pentru că, deşi e unul dintre cei mai buni scriitori români în viaţă, se gândeşte în fiecare zi dacă peste noapte va mai avea un acoperiş deasupra capului. Şi pentru că e unul dintre cei care-şi trăieşte cu modestie condiţia, fără să se subordoneze cuiva în afara principiilor sale sănătoase.

Spre completarea justificărilor mele, vă recomand un articol scris de Leonard Relea, pentru Timpul – „Despre Facebook, cu tristeţe”. Spune multe despre noi.

12118812_10206245576756159_829975334803388305_n

Citeşte şi:

Un comentariu la „De ce nu fac eveniment pe Facebook dintr-o lansare de carte”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *