Trei bărbaţi – un banc dintr-un roman de David Grossman

  •  
  •  
  •  
  •  

„Trei bărbaţi – un italian un franţuz şi un ovrei – stau într-un pub şi-şi povestesc cum fac ca femeilor lor să le fie bine. Franţuzul spune: Eu pe demoazela mea o ung din cap şi până la degetele de la picioare cu unt din Normandia, şi după ce termină, ea mai ţipă încă cinci minute. Italianul spune: Eu, când o pompez pe signora mea, înainte de asta îi ung corpul de jos până sus cu ulei de măsline pe care-l cumpăr dintr-un sat din Sicilia, şi după ce termină, ea mai ţipă încă zece minute. Ovreiul tace. Tace. Franţuzul şi italianul îl privesc: Şi tu? Eu? spune ovreiul, eu o ung pe Pesia mea cu untură de gâscă, ceea ce se cheamă la noi schmalz, şi după ce termină ea ţipă un ceas. Un ceas? Franţuzul şi italianul înnebunesc: Păi de ce, ce-i faci tu exact? Ah, spune ovreiul, îmi şterg mâinile de perdea.”

Bancul este spus de clovnul Dovală Gi, într-o reprezentaţie stand-up, care stă la baza romanului „Un cal intră într-un bar” (Editura Polirom, 2015)

…………….

Editura Polirom vă invită marți, 17 noiembrie, ora 19.00, la Clubul Ţăranului (Muzeul Ţăranului Român, Str. Monetăriei nr. 3, Bucureşti), la o întîlnire cu David Grossman, unul dintre cei mai importanți scriitori israelieni, precum și unul dintre cei mai cunoscuți comentatori ai politicii țării sale.

David Grossman va intra în dialog cu Cătălin Ștefănescu, realizatorul prestigioasei emisiuni TV Garantat 100%, pornind de la romanele sale apărute în colecția „Biblioteca Polirom” – „Pînă la capătul pămîntului”, 2012, 2014; traducere de Ioana Petridean; „Căderea din timp”, 2013, și „Un cal intră într-un bar”, 2015, ambele traduse în limba română de Gheorghe Miletineanu – , dar și de la politica internă și internațională a Israelului.

Invitați:
Excelența Sa Doamna Tamar Samash, Ambasadoarea Israelului în România
Ioana Petridean, traducătoarea romanului Pînă la capătul pămîntului
Bogdan-Alexandru Stănescu, director editorial Polirom, coordonatorul colecției „Biblioteca Polirom”

David Grossman va citi cîteva fragmente în ebraică din cărțile sale, iar publicul va avea la dispoziție handout-uri cu versiunea în limba română a acestora. Lectura va fi urmată de o ședință de autografe.

Citeşte şi:

2 comentarii la „Trei bărbaţi – un banc dintr-un roman de David Grossman”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *