Gheorghe Crăciun: „Câţi dintre criticii noştri de azi mai vor ceva pentru literatura română?”

 •  
 •  
 •  
 •  

Dintr-un text, „Criza criticii”, din 1995, inclus iniţial în „Reducerea la scară” (1999) , iar recent, în „Scriitorul şi Puterea sau despre puterea scriitorului”, volum al seriei de autor Gheorghe Crăciun de la Editura Cartea Românească (2015).

Sunt, aşadar, 20 de ani de atunci. Numiţi, astăzi, cel puţin un critic literar în care aveţi încredere, unul fără parti-pris-uri, unul care „emite” din afara vreunui cerc de influenţă.

Când a vorbit despre „Solenoid”, la librăria Humanitas de la Cişmigiu, Mircea Cărtărescu a spus că tot ce a apărut până acum despre cea mai recentă carte a sa a fost cu tentă pozitivă, dar şi că se aşteaptă la orice. Şi a mai spus că, oricum, cronicile şi cronicarii sunt previzibili, că dacă ştie numele cronicarului sau al publicaţiei, poate intui şi cum va fi cronica la cartea sa.

„Un critic care nu ştie acum care trebuie să fie mersul înainte al literaturii noastre e un ins care nu-şi merită numele. E posibil ca el să se înşele în previziunile lui. Nu asta contează. Ci curajul, competenţa, capacitatea de a-ţi asuma, într-un sistem personal de convingeri, destinul literaturii din care faci parte. Câţi dintre criticii noştri de azi mai vor ceva pentru literatura română?

Din păcate, şi atunci când, într-adevăr, vrei ceva, ar trebui să ştii că spontana mentalitate folietonistică şi cultura teoretică după ureche nu te pot ajuta prea mult. În zadar vei însăila în alcătuiri fastidioase de sute de pagini aceleaşi şi aceleaşi stereotipe cronici literare dezgropate de prin reviste şi uşor cosmetizate în vederea unei noi expuneri publice. Ele nu vor deveni niciodată o istorie a literaturii române contemporane. (…) critica noastră îşi pierde pe zi ce trece credibilitatea. Multe din numele ei de primă mărime s-au retras în alte activităţi şi acesta a fost un alt element care i-a grăbit prăbuşirea. Se observă acum prin cele mai multe reviste o simplă gesticulaţie inerţială. Critica riscă să devină o activitate în gol. Nu ne putem preface că nu vedem asta iar cea mai gravă vină dintre toate ar fi aceea de a arunca pisica moartă în curtea altuia.” – Gheorghe Crăciun, “Criza criticii”

Citeşte şi:

3 comentarii la „Gheorghe Crăciun: „Câţi dintre criticii noştri de azi mai vor ceva pentru literatura română?””

 1. Curajos și provocator ca întotdeauna, Costi!
  Gheorghe Crăciun avea și cred că are dreptate, din păcate, și acum. La fel și Mircea Cărtărescu, puteam să jur că în România literară va apare o cronică elogioasă la Solenoid. Pariez că în Observatorul cultural va apare măcar o cronică critică.

   1. Probabil, Paul Cernat. Va spune că e un pas înapoi față de Orbitor Corpul, în linia descendentă a ultimului volum din Orbitor. Pentru majoritatea criticilor de la Observatorul cultural, Gheorghe Crăciun rămâne scriitorul nr. 1 de dupa 1989.
    În Dilema Marius Chivu îl va lăuda excesiv. La fel și Dan C. Mihăilescu (păcat că nu mai apare la ProTV). Criticii ardeleni nu-l vor elogia cine știe ce. Nici cei cu simpatii de stânga care scriau pe la defuncta Cultura. Apropo, Theodora Dumitru îmi pare a fi cel mai lucid critic al operei lui Cărtărescu (vezi articolele sale antologice din Cultura; iată un exemplu clasic:”Textele lui cele mai bune („Levantul“, „Nostalgia“, „Orbitor“ I si II) sunt consecințele admirabile ale unui tip de calc creativ pe texte semnate de alții. Cărtărescu nu știe să vadă, dar știe, așa cum puțini știu, să citească.” Drept la țintă!
    Al. Ștefănescu si Daniel Cristea Enache vor pune făra ezitare tunurile pe el. Mai încolo, când disputa va fi în toi, va interveni imperial Nicolae Manolescu, care-și va aminti cum l-a remarcat pe scriitorul nepereche încă de la prima lectură la Cenaclul de Luni, intuiția sa fenomenală și gustul literar impecabil spunându-i că a descoperit un mare scriitor.
    Alte pariuri?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *