Recomandare de film: “The Butterfly’s Dream” (Turcia, 2013)

  •  
  •  
  •  
  •  

În Turcia anilor 40, în provincia Zonguldak, bărbaţii între 15 şi 65 de ani erau obligaţi prin lege să muncească în mină. În acest cadru, doi tineri poeţi, Muzaffer Tayyip Uslu şi Rustu Onur, care aspiră la publicarea într-o revistă importantă,Varlik, pun un pariu legat de o fată, Suzan. Îi scriu fiecare o poezie, iar autorul poeziei alese va rămâne cu fata. Un pariu copilăros, dar şi un pretext pentru un film inspirat din fapte reale.

Cei doi poeţi sunt susţinuţi doar de profesorul lor (Behcet Necatigil, 1919-1979) de la liceul din Zonguldak, singurul care le înţelege pasiunea. Ca detaliu important: cei doi sunt bolnavi de TBC, fapt care complică povestea, mai ales că Suzan e fiica unui afacerist foarte puternic în regiune.

De ce recomand filmul? Pentru că a fost propunerea Turciei pentru cel mai bun film străin în 2014 (chiar dacă n-a reuşit să ajungă între finaliste). E un soi de odă închinată poeziei, un omagiu adus poeţilor dispăruţi. Şi e înţesat de poezie, de tot felul de trimiteri pe care-ţi vine să le notezi. Ori să opreşti filmul ca să citeşti nişte versuri, pentru că tocmai ţi-ai amintit că ai şi tu cartea unui poet în bibliotecă.

“Dragostea e doar o scuză pentru poezie.”; “Tristeţea e doar o scuză pentru poezie.”; “Poezia de calitate e o creaţie anonimă.”; “Poezia e o scuză pentru viaţă.”

Şi pentru că multe dintre imagini sunt splendide.

Am ales un fragment în care, nepublicaţi, cei doi poeţi se hotărăsc să scoată ei o revistă şi se gândesc la ce nume să-i pună. Le este alături profesorul.

The Butterfly’s Dream, Kelebeğin Rüyası, scenariul şi regia: Yılmaz Erdoğan; sursa foto reprezentativă: pagina de facebook a filmului

Citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *