Cele mai frumoase cărţi citite în 2015

  •  
  •  
  •  
  •  

Faţă de anii precedenţi, când îmi număram cărţile, le analizam notele de pe goodreads şi le tot cântăream ca un Firmin cu burta plină, acum am survolat rapid anul meu livresc şi am ales aşa:

„Sticletele”, de Donna Tartt;

„Irezistibil”, de Dan Coman;

„O cale îngustă spre nordul îndepărtat”, de Richard Flanagan;

„Lupta mea. Cartea întâi: Moartea unui tată”, de Karl Ove Knausgård;

„Fotograful Curţii Regale”, de Simona Antonescu.

Mi-am impus să aleg numai cinci titluri din cele câteva zeci… De altfel, a fost o provocare pentru fiecare redactor Bookhub.ro să facă o astfel de extragere, într-un soi de promovare şi nu de ierarhizare. Am nominalizat pur sentimental, cărţile acestea fiind unele care m-au amprentat cumva în 2015.

Interesant, foarte interesant, pentru mine, ca unul care se leagă destul de greu de cărţi groase, patru din cele cinci alese au multe, dar multe pagini. Sigur, recordul e deţinut de “Sticletele”, puţin peste 1100 de pagini… Dar, vai, cât de mult mi-a plăcut şi “Lupta mea”. Sau “O cale îngustă…”. Pagini peste pagini de literatură adevărată, cea în care intri ca într-o submersiune.

Dan Coman şi Simona Antonescu sunt aici pentru că am simţit în scriitura lor o forţă (nu cea din Star Wars, desigur). Mă gândesc că poate sunt puţin nedrept faţă de alţi scriitori români, pe care încerc să-i recomand, însă cred că, da, ei doi rămân aleşii mei români pentru 2015. 🙂

Am o listă de aşteptare pentru 2016 incredibil de lungă (deja), promisiuni de lectură neonorate, timpul e tot mai puţin, e din ce în ce mai mult dintr-o fiinţă pe care încerci s-o prinzi în vis, dar ştii că n-o vei atinge niciodată, aşa că nu-mi rămâne decât să sper că voi citi mai mult şi mai bine.

Ceea ce vă doresc şi vouă, precum şi colegilor mei din Bookhub.ro (ale căror preferinţe din 2015 le găsiţi aici)!

Citeşte şi:

Un comentariu la „Cele mai frumoase cărţi citite în 2015”

  1. E mai bine că ai ales rapid fără să mai cântăreşti stelele pe Goodreads. De cele mai multe ori sistemul de notare îmi dă dureri de cap pentru că e greu să cuantifici în ce fel o carte ţi-a plăcut mai mult decât cealalta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *