Despre durere, cu Zeruya Shalev

  •  
  •  
  •  
  •  

Zeruya Shalev. Nu credeam să fie atât de bună, de intensă, de dureroasă. După cum se numeşte şi cel mai recent roman al său, abia apărut la Polirom, „Durere”, proza ei intră în profunzimile relaţiilor fără niciun menajament. Şi te face să te regăseşti printre rânduri, cu tarele tale, cu trecutul tău ciobit, dar, aici e şi mai dureros, cu posibile oglinzi în care te vei privi la un moment dat.

„Durere” spune povestea unei femei, Iris, trecute de 40 de ani, care în urmă cu vreo zece ani a supravieţuit unui atac terorist. O perioadă în care resimte fizic şocul acelui eveniment se suprapune peste un flux de amintiri, în care intră şi primul ei mare iubit, ajuns acum doctor. Din peisaj nu lipseşte soţul, în relaţie cu care descoperă faţete noi. Nu lipsesc nici copiii ori mama, pentru a configura un întreg univers de interacţiuni cărora Iris le face faţă cu durere.

Cum aceasta este prima mea interacţiune cu proza Zeruyei Shalev, o citesc cu uimirea oricărei descoperiri uriaşe. E calitate în fiecare pagină, intensitate, interacţiune cu modul în care priveşte Iris situaţia sa şi durerea polivalentă.

Îmi place foarte mult aici, în „Durere”, cum pune în evidenţă breşa din relaţia soţ-soţie, cu chestiuni minore, aparent nevinovate, care treptat se lărgesc şi riscă să dea totul peste cap. De pildă, am trecut deja de un moment în care cei doi se spală pe dinţi simultan în faţa oglinzii. Brusc, ea conştientizează că i-ar fi ruşine ca el s-o vadă când scuipă. Ştie că-i sângerează gingiile şi n-ar vrea ca el să-şi dea seama.

„…aşteaptă ca el să i-o ia înainte, dar se pare că şi el se simte jenat, continuă să mişte periuţa în gură până când ea se răsuceşte într-o parte şi scuipă în closet, întrebându-se ce spune asta despre ei, despre intimitatea lor, şi exact în acelaşi moment se foloseşte şi el de faptul că ea priveşte în altă parte ca să se descotorosească de lichidul din gura lui…”

Sunt curios să aflu cum va evolua relaţia dintre Iris şi cei care îi completează viaţa, cu durere şi fericire, copiii, mama şi, nu în ultimul rând, fostul iubit.

Citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *