Cum a scăpat de negi Karl Ove Knausgård

  •  
  •  
  •  
  •  

Într-o zi, când micul Karl Ove Knausgård a ajuns acasă, tatăl lui, un tip cam rigid, de care lui Karl Ove îi cam era frică, l-a surprins spunându-i că-l va vindeca de negii de pe mâini. Karl Ove avea mâinile pline de negi, iar o astfel de veste l-a binedispus şi l-a făcut curios. „E un fel de descântec”, a adăugat tatăl. „Mi l-a făcut şi mie bunica mea când eram mic, şi a funcţionat.”

Tatăl a scos din frigider un pachet de hârtie albă, pe care l-a pus pe masă şi l-a desfăcut. Înăuntru, slănină.

Ca într-un truc de magician, tatăl a luat slănina şi a uns degetele lui Karl Ove spunându-i că, după ce aveau să termine, trebuiau să îngroape în grădină slănina folosită. „Şi negii o să-ţi dispară în câteva zile.”

Ca într-o procesiune mistică, ţinând în mâinile unse slănina, Karl Ove s-a dus în grădină împreună cu tatăl lui.

Tatăl a săpat cu lopata o groapă mică în grădina de zarzavat de lângă gardul dinspre pădure, iar Karl Ove a aşezat slănina în groapă. După aceea, tatăl a umplut groapa şi i-a spus lui Karl Ove că acum se poate spăla pe mâini.

Uimit, Karl Ove l-a întrebat după cât timp ar trebui să vadă efectul. „Păi… o săptămână sau două. Depinde de cât de tare crezi.”

Iar Karl Ove a crezut. Suficient cât să scrie aşa peste ani, în acest al treilea volum al uriaşei sale serii, „Lupta mea”:

„Negii mei au dispărut ca prin minune. S-au făcut din ce în ce mai mici şi, vreo trei săptămâni mai târziu, nu mai era nici urmă de ei. Pielea de pe mâini mi-a devenit atât de netedă, încât era greu de închipuit că fusese vreodată altfel.”

Karl Ove Knausgård, “Lupta mea. Cartea a treia: Insula copilăriei”, Editura Litera, 2016

Îţi recomand să citeşti şi despre metoda Knausgård de făcut cafea.

Citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *