Cum un copil schimbă totul în viaţa de cuplu – despre „Calitatea luminii” de Mircea Pricăjan

  •  
  •  
  •  
  •  

Există o amplificare a tensiunii în scriitura lui Mircea Pricăjan, pe care o poţi atribui fără îndoială influenţei lui Stephen King. Conexiunea îţi este servită chiar de autor, care a lăsat o menţiune în acest sens pe manşeta cărţii: „A absolvit Facultatea de Litere din oraşul natal (Oradea), cu o teză despre Stephen King”.

Dacă vrei să mergi mai departe cu sursele de inspiraţie ale scriiturii sale, cred că trebuie să iei la puricat numeroasele sale traduceri şi să te gândeşti şi la faptul că a fondat în anul 2012 „Revista de suspans”.

În „Calitatea luminii”, suspansul este suprapus liniştii dintr-o staţiune de munte, loc în care se retrag pentru câteva zile Antim şi Carmina, alături de băieţelul lor de numai opt luni, Codin. Adulţii caută aici pacea, tulburată de naşterea celui mic. O pensiune din inima muntelui le poate reordona viaţa, le poate redefini planurile, care acum trebuie să ţină cont şi de Codin, dar în acelaşi timp le oferă şi o îndepărtare de căldura sufocantă a oraşului, cea care „te apuca de gât şi te strângea cu mâini moi de burete”.

Pentru a explica momentul în care se află mai ales Antim, Mircea Pricăjan a ales să povestească şi câteva experienţe din trecutul lui (o excursie la munte, împreună cu fratele lui, Sebi, şi cu alţi copii, o aventură amoroasă eşuată din timiditate, refugiul în muzică şi izolare etc.). Pentru Carmina, pagini parcă mai puţine, care o arată în mijlocul colegelor de muncă, o femeie fără ceva neobişnuit, integrată în grup, sociabilă, dar pe care naşterea copilului pare să o ia pe nepregătite. Carmina este speriată, cu gândul permanent la ce ar putea păţi băieţelul, şi îngrijorată de hiperactivitatea lui.

Ai senzaţia că se va întâmpla ceva rău cu acest cuplu. Că unul dintre Antim ori Carmina, ori poate chiar Codin, va păţi ceva. De la o pagină la alta, într-o tensiune crescândă, te aştepţi să apară momentul tragic. Din acest punct de vedere, finalul romanului este surprinzător.

Pentru a-l pregăti, există în carte un personaj revelator pentru cuplul în impas. Martin, proprietarul pensiunii, îi provoacă lui Antim un soi de declic în momentul în care îl „luminează”:

„Marele păcat este că privim mereu în soare, visători, şi uităm să admirăm şi să ne bucurăm de minunăţiile pe care lumina lui le scoate la iveală chiar în jurul nostru”.

Martin îi arată că nicio familie nu este lipsită de greutăţi, că e cumva în starea naturală a lucrurilor ca orice adult să treacă prin tot soiul de încercări şi îl face să înţeleagă un lucru simplu:

„că maturizarea însemna nu independenţa financiară şi locativă, nu pasiunea şi stabilitatea în cuplu: maturitatea însemna să ai un plan de viaţă”.

În ce constă planul de viaţă descoperit de Antim şi Carmina veţi vedea citind romanul lui Mircea Pricăjan. Unul care surprinde un cuplu ca atâtea altele, aflat într-un moment dificil. Sunt multe situaţii în viaţa de cuplu care impun o schimbare de ritm. Perioada de după apariţia unui copil, indiferent cât de activ ori solicitant ar fi el, este una dintre acestea.

Pentru Antim şi Carmina, ieşirea în natură se poate dovedi benefică. Aşa cum, în acea excursie din urmă cu mulţi ani, în care Antim, aflat în umbra fratelui său, Sebi, un Don Juan precoce, a văzut în roua căzută pe munte o formă de protecţie aidoma unei placente, acum, Antim şi Carmina pot constata că natura nu trădează niciodată.

O scriitură îngrijită, cu rare disonanţe, şi un reflector orientat spre viaţa de cuplu, pentru binele căreia ambii parteneri sunt datori cu puţin mai multă implicare. Un roman al maturizării familiei.

Mircea Pricăjan, „Calitatea luminii”, Editura Polirom, 2016, nr. pagini: 208

Poţi cumpăra cartea de la elefant.ro sau de pe site-ul editurii.

Citeşte şi:

2 comentarii la „Cum un copil schimbă totul în viaţa de cuplu – despre „Calitatea luminii” de Mircea Pricăjan”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *