“Neîmblânziţii. Băiatul care vorbea cu corbii” de Jacob Grey

  •  
  •  
  •  
  •  

Prezentare de carte scrisă de Crina Băncilă (9 ani).

Crina, autoarea textului care urmează, este o fetiţă isteaţă din Bucureşti. Cum îi plac mult cărţile, am rugat-o să scrie despre una dintre numeroasele ei lecturi recente. A ales primul volum din “Neîmblânziţii” şi a povestit frumos despre el, anunţând o posibilă carieră de blogger literar. 🙂 O voi găzdui şi cu alte cronici, până când va avea curaj să intre singură în această lume dură şi neprimitoare. Sau neîmblânzită. 🙂

Eroul povestirii noastre, Caw, nu este un băiat oarecare, el este un „neîmblânzit”. Poate că vă întrebați ce este un neîmblânzit – un fel de vrăjitor care poate înțelege un animal, în cazul lui Caw, corbii. În cartea noastră sunt o mulțime de alți eroi asemenea lui pe care vă las plăcerea să îi descoperiți singuri.

Până la întâlnirea cu totul neprevăzută cu Lydia, singurii prieteni ai lui Caw sunt Glum, Screech și Milky, trei corbi credincioși.

Glum este o pasăre severă, dar în același timp foarte spirituală, Screech, un corb lăudăros, totuși foarte de încredere, în timp ce Milky, corbul misterelor, pare a fi orb, iar ciocul său, legat, pentru că el vorbeşte foarte puțin, şi atunci în dodii. Acest lucru îi înșală pe mulți, el fiind foarte atent la tot ceea ce se întâmplă în jurul lui. Culoarea sa, albul, neobișnuită pentru un corb, îl face să pară și mai misterios.

Hai acum să trecem și la răufăcători. Spinning Man este cel mai mare ticălos existent (foarte asemănător cu Cap de Mort din Harry Potter). Deși a murit, adepții lui tot încearcă să îl aducă la viață. Lucru posibil doar cu ajutorul „Ciocului Corbului”, sabie legendară, care poate fi folosită doar de neîmblânzitul corb şi cu ajutorul căreia puteau deschide un portal între lumea celor vii și cea a celor morți. În locul lor, eu m-aș fi bucurat să nu îl mai am ca lider.

Cauza dispariției multora dintre neîmblânziți a fost războiul provocat de Spinning Man. Așa cum se întâmplă de obicei în povești, binele a învins, Spinning Man fiind ucis de către neîmblânzita vulpe, mama Lydiei.

Ca să o luăm cap-coadă, totul a început într-o noapte senină. Pe atunci, Caw nu trăia alături de corbi, ci împreună cu părinții săi. El s-a trezit brusc pe la miezul nopții, în momentul în care a auzit pașii părinților lui urcând scările. Ușa s-a deschis brusc, iar mama sa a dat fuga spre el și l-a luat în brațe. El s-a zbătut necontenit de parcă ar fi știut ce se întâmpla. Părinții l-au dus lângă geam, și-au cerut scuze și apoi l-au aruncat afară. Totul s-a petrecut atât de repede, încât Caw nu a reușit să realizeze momentul în care a fost prins de cei trei corbi credincioși ai mamei sale. Caw a continuat să viseze mult timp acest moment, până când  în visul său a apărut un om îmbrăcat în negru care purta pe deget un inel pe care era desenat un păianjen neobișnuit.

Despărțindu-se de părinții săi, Caw a trebuit să se descurce doar cu ajutorul celor trei corbi de care a rămas foarte atașat. Viața sa a fost foarte grea, deoarece corbii nu îl lăsau să socializeze cu alți oameni. Motivul era foarte simplu: le era frică să nu afle dușmanii de existența sa.

Prima persoană cu care Caw a vorbit după moartea părinților săi a fost Lydia, care îl urmărise până în cuibul său. Speriat fiind de ea, Caw a căutat să se apere cu o lingură de plastic. Fata a crezut că băiatul încerca să facă o glumă. Apoi, lângă el a observat câteva cărți pentru copii mici, cu foarte multe poze. Lydia l-a invitat să meargă împreună la bibliotecă, pentru a vedea și alte cărți. Glum și Screech s-au opus prin croncănituri, dar Milky i-a dat aprobarea să meargă împreună cu fata la bibliotecă.

După ce se cunosc mai bine, cei doi încearcă să dezlege misterul păianjenului din visul lui Caw și din greșeală ajung în lumea morților. Aici ei se reîntâlnesc cu Spinning Man, care îl obligă pe Caw să folosească ciocul corbului pentru a-l aduce înapoi în lumea celor vii. Pentru a-i speria, acesta se transformă într-un păianjen uriaș, pe care băiatul îl ucide cu ajutorul ciocului corbului.

După părerea mea, unul dintre cele mai frumoase momente ale acestei cărți a fost apariția surprinzătoare a lui Caw, a Lydiei, a lui Milky și a sabiei „Ciocul Corbului” înapoi în  lumea celor vii.

Peripețiile și suspansul, luptele dintre bine și rău nu s-au sfârșit o dată cu înfrângerea lui Spinning Man. Mai sunt multe întâmplări cu neîmblânziții care ar fi putut conduce la un nou război, în care nici unul nu ar fi dorit să mai lupte. Așa că nu vă spun totul și vă las pe voi să descoperiți ce s-a mai întâmplat în această minunată carte.

Jacob Grey, “Neîmblânziţii. Băiatul care vorbea cu corbii”, Editura Nemi, 2016, traducere: Andrei Iacob

Puteţi cumpăra cartea de la elefant.ro, libris.ro sau de pe site-ul editurii.

Citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *