„Tătănuş Pipăruş. Câinele-fantomă” de Claire Barker (ilustraţii de Ross Collins)

Tătănuş Pipăruş (în original Knitbone Pepper) este un căţeluş simpatic care ajunge în “lumea celor drepţi”.

“Tătănuş era mort, fără îndoială, pentru că îşi amintea cu limpezime momentul în care dăduse colţul…”

Iubit de familia Pipăruş, şi cel mai mult de draga lui Winnie, o fetiţă aşa cum ar putea fi multe dintre cititoarele acestei cărţi, Tătănuş constată cu uimire că s-a transformat într-o fantomă. Şi că nu e singur în acea lume care se-nvârte pe lângă cea adevărată.

Starcross, o casă veche, într-o stare jalnică, găzduieşte o întreagă legiune de fantome, care mai de care mai simpatice (detalii despre ele, pe site-ul scriitoarei, aici). De fapt, ele îşi spun Membrii Mult-Iubiţi ai familiei Pipăruş, pentru că sunt fantomele unor animale care au trăit pe moşie de secole. Aceşti Mult-Iubiţi (The Beloveds) sunt gâscanul Gabriel, iepurele Valentin, maimuţica Orlando şi hamsterul Gabriel, fiecare cu propria istorie şi activitate în veşnicia dureroasă din vecinătatea casei de la Starcross.

Pentru că iubesc familia Pepper, spiritele din Starcross se reunesc periodic pentru a dezbate chestiuni „extrem de importante” şi a vedea cum îşi pot ajuta foştii stăpâni ori pe urmaşii lor, chiar şi de dincolo. Astfel de probleme, incluse pe ordinea de zi a şedinţei la care asistă în premieră şi Tătănuş, sunt: scurgerea de apă din tavanul cămării, durerea de genunchi a domnului Pipăruş ori eroica recuperare a telecomenzii din coşul pentru pâine – realizată de Martin.

Ca proaspăt sosit, Tătănuş se adaptează repede la acest grup divers, extrem de simpatic şi mereu pus pe şotii. Dar noul univers, deloc neplăcut, este pus la grea încercare când fantomele află că familia Pipăruş (Pepper) urmează să fie evacuată, după ce casa va fi vândută într-o licitaţie, ca urmare a unei datorii acumulate în timp.

De-aici încolo, să te ţii! Fantomele pun la cale tot felul de planuri care să prezinte Starcross într-o formă deplorabilă şi care să-i sperie pe eventualii doritori. La un moment dat, îşi face apariţia şi un malefic vânător de fantome, Krispin O’Mystery, care le cam strică spiritelor planurile, însă niciodată, dar niciodată, nu ştii totul despre posibilităţile fantomelor unor animăluţe care numai în aparenţă pot fi drăgălaşe. Krispin va avea mult de tras pentru a rezolva cazul.

Va mai fi sau nu o licitaţie? Se va vinde casa? Va fi nevoită familia Pipăruş să plece de pe moşia pe care o stăpâneşte de secole?

Tătănuş Pipăruş şi prietenii săi se află în această carte, excelentă grafic (cu foarte multe desene de Ross Collins), la primele aventuri dintr-o serie care sigur le va plăcea cititorilor mici (recomandare de lectură peste 7 ani).

Claire Barker, “Tătănuş Pipăruş. Câinele-fantomă” (ilustraţii de Ross Collins), Editura Galaxia Copiilor, Grupul Editorial ALL, traducere de Andrei Covaciu, 256 de pagini, anul apariţiei: 2016

Poţi cumpăra cartea de la elefant.ro, libris.ro sau de pe site-ul editurii.

Citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *