„a + b” de Ana Bănică

  •  
  •  
  •  
  •  

Despre cum unu şi cu unu fac trei, despre cum ne completăm în cuplu ori despre cum ne facem să suferim, iar din ochi ne ies lacrimi sub formă de inimi, cam despre asta este cărticica Anei Bănică. Una atipică, pentru că nu se citeşte ca orice carte, ci aşa cum vizualizezi o expoziţie. Dai pagină după pagină şi te gândeşti la ce anume din relaţiile tale de cuplu (dacă au fost mai multe) seamănă cu ce şi-a imaginat Ana Bănică. Ori cât anume din dialogurile ingenioase ale Ioanei Ciocan – inserate printre imagini – ţi s-au petrecut şi ţie.

197 de poveşti de iubire. Unele mai triste, altele mai vesele, cu un el şi o ea goi, fără învelişuri înşelătoare. Grafic, cartea arată foarte bine. Are coperţi tari, cartonate – eventual, poate fi ţinută la îndemână în poşetuţă şi folosită ca armă albă, şi cuprinde reproduceri ale desenelor Anei Bănică din expoziţia „Doi: Ana Bănică”, de la Muzeul Naţional de Artă Contemporană (sfârşitul anului 2015).

E ca o carte de poezie grafică. Nu poţi doar să frunzăreşti cartea asta, pentru că trebuie să priveşti pe îndelete fiecare desen, să-i cauţi rimele cu viaţa ta. Eventual, să te autoironizezi, dacă ai capacitatea, şi să mergi mai departe, ca unul care ştie că are capul ca o ceapă sub formă de inimă.

Ana Bănică, „a + b. De numărat 197 poveşti de iubire”, selecţie şi texte de Ioana Ciocan, Editura Vellant, 2016

Carte disponibilă pe elefant.ro şi pe site-ul editurii.

Citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *