Exerciţii pentru ultrageniali, de la Mensa

  •  
  •  
  •  
  •  

Despre ce este Mensa, puteţi afla multe chiar de pe site-ul organizaţiei: mensa-romania.ro. În principiu, cei care fac parte din Mensa caută şi promovează oameni deştepţi. În cazul acesta, copii.

„Suzy merge la o şcoală nouă. Dintre noii ei colegi, pe Fred îl place, dar pe Graham, nu. Pe Ross îl place, dar pe Anna, nu. Pe Mandy o place, dar pe Sandra, nu. O place pe Sarah?”

Exerciţiul acesta chiar are o rezolvare. Şi nu vă gândiţi că e foarte greu, pentru că e la primul din cele trei niveluri de dificultate Mensa, adică intră la „minte superantrenată”. Celelalte două niveluri: „minte megaantrenată” şi „minte ultragenială”.

Sub egida Mensa Kids, la Editura Litera mică, au apărut câteva cărticele de exerciţii prinse toate sub titlul „Clubul micilor genii”. Fiecare cărticică are 84 de exerciţii şi deşi este individualizată printr-o copertă şi un subtitlu diferit („Testează-ţi agerimea minţii”, „Pune-ţi neuronii la treabă” şi „Pune-ţi mintea la încercare”), exerciţiile sunt organizate la fel şi se rezolvă după aceleaşi principii.

Exercițiile sunt concepute de dr. Gareth Moore, autorul a peste 35 dintre cele mai vândute cărți de testare a abilităților logice ale copiilor și adulților.

Multe pot fi rezolvate şi de preşcolarii mai precoce, însă cele mai multe par potrivite pentru cei care au trecut deja de împărţire şi înmulţire. Uneori, pentru a găsi soluţia, copilul nici măcar nu trebuie să scrie pe carte, dar editarea este atât de frumoasă încât sunt convins că aceste miniculegeri vor fi transmise de la un copil la altul, aşa că ar fi de indicat să fie păstrate curate.

Mi se par foarte bune pentru cadrele didactice din ciclul primar, care ar putea multiplica câte un exerciţiu, care ocupă fix o pagină (pentru că are ori un desen uriaş ori nişte grafice mari ori un labirint ori ceva de genul acesta), şi să-i invite pe copii la o rezolvare contracronometru.

Altfel, dacă aveţi copii, sunt numai bune pentru a-i mai rupe puţin de ecrane.

Le puteţi încerca chiar voi. Eu, unul, m-am cam gândit câteva minute până mi-am dat seama dacă Suzy o place sau nu pe Sarah. 🙂

Cărţile sunt atât de apreciate încât primul tiraj pare să se fi epuizat la librăriile online. Vă recomand, totuşi, să urmăriţi alimentarea stocului, pe elefant.ro şi libris.ro, sau să apelaţi la site-ul editurii.

Citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *