„Arhanghelul Raul” de Ovidiu Eftimie

Romanul lui Ovidiu Eftimie, ziarist pe care poate-l ştii de pe site-ul Times New Roman ori de pe blogul lui, eftimie.net, corespunde stilului cu care s-a afirmat: ironie, sarcasm, umor ca armă critică, totul brodat pe realităţi româneşti uşor de recunoscut.

Ideea lui e asta: un publicitar moare şi trece în Iad, unde ajunge invulnerabil. Cum acolo e cam aglomerat, unii construiesc un soi de nou Turn Babel, ca să se întoarcă în lume. Se presupune că ar exista o gaură prin care invulnerabilii reintră în lume, o spărtură spaţiu-timp care, din toată lumea, şi-a găsit să se fixeze tocmai la Teiuş. Pe de altă parte, naşii de tren CFR sunt membrii unei organizaţii a cărei menire este tocmai să-i oprească pe invulnerabili să revină printre vii. Publicitarul, Raul, primeşte o misiune dublă: să-i împiedice pe invulnerabili să desăvârşească acel turn, care ar provoca sfârşitul lumii aşa cum o ştim, şi să-i ducă necuratului nişte bere.

Există mai multe feluri de umor pe care Ovidiu Eftimie se pricepe să le manevreze și ține de profilul tău de cititor dacă umorul lui, de situaţie, de limbaj, chiar şi de nume (un uriaş cu barbă e apelat Gandalf) îți va plăcea sau nu. Dacă ești sătul de glumele despre cât de așa și pe dincolo sunt românii, s-ar putea să nu-ți placă. Însă dacă privești lucrurile relaxat, doar de dragul poveștii, vei găsi glumițe pe “centimetrul pătrat”.

„În mod normal, oamenii sunt proşti”, îi zice Hades lui Raul. „De-aia nu stau de vorbă cu ei prea des, că mă plictisesc. Tu însă pari un om deştept, în primul rând nu urli ca un descreierat, chestie care se întâmplă uluitor de des în specia ta când cineva stă faţă în faţă cu Stăpânul Adâncurilor.”

Romanul acesta este pentru cei care vor să citească repede ceva uşor şi amuzant. E un fel de „să ne râdem”, care pleacă de la o idee hazoasă şi care bate pasul pe loc când ar fi putut să treacă la nivelul următor. Trebuie să fie dificil să brodezi o fantezie pe un cadru real românesc luat în derâdere, însă Ovidiu Eftimie tocmai asta a făcut. I-au ieşit partea amuzantă şi, într-o bună măsură, partea imaginativă a poveştii, iar dacă ar fi exploatat mai mult zona de fantasy, probabil cititorul s-ar fi distrat mai puţin. Din câte am înţeles eu, Ovidiu Eftimie şi-a propus doar să distreze (ori poate nu şi-a propus nimic, dar asta i-a ieşit).

E clar că un scriitor de altă factură ar fi exploatat altfel situaţii precum gaura dintre Hades şi lume. În mod sigur n-ar fi postat-o la Teiuş. 🙂 Şi n-ar fi fost în stare să amplaseze Institutul de Cercetări Paranormale la Paşcani. Dar, până la urmă, de aici porneşte tot hazul. Pe care ţi-l recomand pentru descreţirea frunţii, măcar timp de o oră şi jumătate.

Ovidiu Eftimie, „Arhanghelul Raul”, Editura Nemira, 2016, nr. pagini: 174

Carte disponibilă pe elefant.rolibris.ro şi pe site-ul editurii.

 

Citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *