Noaptea Cărților Deschise 2017

  •  
  •  
  •  
  •  

Pentru al cincilea an consecutiv, de Ziua Mondială a Cărţii, Editura Litera a organizat, în București, Noaptea Cărților Deschise, o campanie de promovare a lecturii în țara pe care mulți o așază la coada Europei în ce privește consumul de carte.

Tot despre coadă a fost vorba și aseară, în primă fază în Parcul Colțea, unde un șir uman imens răspunsese invitației editurii. O coadă de câteva sute de persoane – fiecare om cu cel puțin o carte în mână – se încovriga pe Bulevardul Carol I, fenomen asemănător celui care se petrece câteodată la poalele dealului Patriarhiei.

Evenimentul era anunțat să se desfășoare între orele 20-24, însă coada se formase deja de minute bune înaintea deschiderii, și asta, în ciuda unei ploi răzlețe care le dăduse de gândit organizatorilor.

Cum ajungeai în față, lăsai cartea pe care o donai și primeai o carte nouă, cu o supracopertă sau o bulină dedicată evenimentului. Această carte nouă putea fi folosită ca bilet de intrare la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, partener al campaniei, deschis aseară până la ora 1.

Cărţile donate urmează să ajungă în cinci biblioteci şcolare din ţară, iar acesta cred că a fost unul dintre motivele pentru care au stat la coadă acei mulţi oameni. Al doilea trebuie să fi fost ideea că vor primi o carte nouă, mulţi fiind chiar curioşi să vadă cu ce se vor întoarce acasă, pentru că Litera a implicat în acest eveniment cărţi din colecţii precum Buzz Books, Blue Moon, Prima mea lectură, Cavalerii Pardaillan, Disney Violetta, Cele mai frumoase romane de dragoste, Agatha Christie, Lira, Cartea pentru toți, Thriller, Romanul de dragoste şi Biblioteca pentru toți copiii.

Dar cred că al treilea motiv a fost cel mai puternic, pentru că mulţi dintre cei care au stat la prima coadă, nu au fugit nici de a doua, cea de la Observatorul Astronomic. Accesul gratuit de acolo a atras multe familii cu copii, specialiştii fiind foarte amabili şi răbdători cu toţi cei care doreau să privească spre stele şi, mai ales, spre planeta Jupiter.

Îmi vor rămâne în minte multă vreme trei momente de aseară. Primul: coada uriaşă care m-a întâmpinat, deşi ajunsesem la deschiderea evenimentului. Obişnuit cu lansările de carte, unde de cele mai multe ori, ne cam ştim între noi, am fost foarte plăcut surprins de acea aglomeraţie dedicată cărţilor. Al doilea: entuziasmul copiilor atunci când priveau cerul şi comentariile lor surprinzătoare, de genul: „tati, ştii că-n 400 de ani, Soarele o să topească toate planetele?”. Al treilea: crucea pe care şi-a făcut-o o doamnă după ce a văzut prin telescop planeta Jupiter.

Noaptea Cărților Deschise a fost o campanie reuşită, pentru care Editura Litera merită felicitări (cu menţiuni pentru toţi tinerii care au ajutat campania, în Parcul Colţea şi la intrarea în Observatorul Astronomic), aşa cum merită toată aprecierea şi cei de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, pentru că au ştiut să fie calzi şi înţelegători.

Citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *