“Anii frigului” – un nou roman de Dan Stanca

  •  
  •  
  •  
  •  

Librăria Humanitas de la Cişmigiu a găzduit joi, 22 iunie, lansarea romanului „Anii frigului” de Dan Stanca. Au vorbit despre carte Radu Paraschivescu şi Andreea Răsuceanu.

Romanul, după spusele scriitorului, include trei tipologii: călugărul, artistul şi militarul, fiecare în felul său luptând împotriva frigului ideologic, a parantezei istorice de 50 de ani. Radu Paraschivescu l-a întrebat pe Dan Stanca dacă nu cumva mai există acolo şi „torţionarul”. Da, există, a răspuns ezitant scriitorul. Doar că torţionarul ar face parte din cealaltă tabără, „a frigului”.

„O carte despre ispăşire şi vinovăţie, despre revelaţie şi cum se poate ajunge la ea” – Radu Paraschivescu

Un lucru poate mai puţin ştiut este acela că, la începutul afirmării literare a lui Radu Paraschivescu, Dan Stanca a fost printre primii care l-au prezentat critic, pe când scria pentru România liberă. „A fost primul care m-a băgat în seamă”, a spus Radu Paraschivescu, justificând într-un fel prezenţa sa la un eveniment legat de romanul unui confrate-scriitor, de care este foarte diferit în scris.

Andreea Răsuceanu a remarcat faptul că Dan Stanca este „unul dintre prozatorii recenţi cu un proiect personal foarte bine conturat” şi a apreciat personajele din toată proza lui Dan Stanca, „extrem de bine individualizate, vii”.

„Citind cartea aceasta, m-am gândit de mai multe ori la Mircea Cărtărescu” – Andreea Răsuceanu

„Anii frigului” pare a fi un roman care se înscrie pe linia afirmată de Dan Stanca – „o carte în stilul lui, dar care se şi plasează câteodată în disjuncţie cu ce ne-a obişnuit”; „o carte cu toate interogaţiile metafizice pe care Dan Stanca le are şi-n alte cărţi” (Radu Paraschivescu).

„Pentru mine, un roman este transformarea demonului sau a daimonului în înger. Mi-am gândit cărţile ca pe un proces spiritual, în care plec de undeva de foarte jos, sau în orice caz dintr-o materie foarte frământată şi chinuită, ca să ajung la o transparenţă unde sensurile spirituale se pot desluşi.” – Dan Stanca (©Humanitas)

Mai multe despre carte, pe site-ul editurii.

Citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *