Care sunt scriitoarele tale preferate? Comentezi şi te alegi cu un premiu consistent

 •  
 •  
 •  
 •  

UPDATE:

Am desemnat câştigătoarea. 🙂 Pentru că, da, este vorba despre o câştigătoare.

Random.org a extras numărul 3. Este vorba despre Mihaela Pascu-Oglindă, care le-a nominalizat pe Ana Blandiana, Ioana Bâldea Constantinescu şi Veronica D. Niculescu. Felicitări, Mihaela! Un email trebuie să fi ajuns deja la tine…

Altfel, dragi prieteni/prietene, aţi fost mai numeroşi decât la concursul dedicat scriitorilor. Voi centraliza răspunsurile voastre, pentru care vă mulţumesc, şi voi reveni cu un articol în care vă voi spune cum au fost nominalizate scriitoarele.

Spor la citit! 🙂

 

În ce constă premiul?

Ilinca Bernea – „Numele tău şi alte erezii”, Ana Maria Sandu – „Pereţi subţiri” şi Simona Antonescu – „Hanul lui Manuc” (toate trei publicate la Editura Polirom în acest an)

 

„Alina, o femeie educată, crescută în spirit liberal, face o pasiune pentru un misterios bărbat musulman, fără studii, şocant de frumos, prin care descoperă dimensiuni nebănuite şi întunecate ale sexualităţii proprii. În ziua în care îi spune că e sălbatic de atrăgătoare, ea devine o fiară. Se prosternează în faţa vitalităţii şi virilităţii lui, a ceea ce timpul şi vîrsta îi răpesc ei. El îi dăruieşte elixirul tinereţii.

O odisee a pasiunii şi melancoliei. Un manifest hedonist. O epifanie erotică.”

 

„17 poveşti dintr-un bloc cu patru etaje din Bucureşti. Vieţile personajelor comunică prin pereţii subţiri. În această comunitate de locatari vechi şi noi, intimitatea devine fluidă. Destinele personajelor se intersectează, apartamentele au propriile istorii, cuplurile îşi trăiesc sub ochii celorlalţi ritualurile şi descompunerea. Dincolo de uşile închise e o lume în mic, cu bucuriile şi tristeţile ei infinitezimale.”

 

„Al treilea roman al Simonei Antonescu ne poartă cu două veacuri în urmă, în Principatele Române. De data aceasta, remitizarea istoriei nu doar însufleţeşte destine individuale, ci dă viaţă şi tensiune unor evenimente cruciale de mult arhivate. Această călătorie de şase ani în perioada războiului ruso-turc, terminat cu pierderea Basarabiei, este o autentică evadare în trecut. Pe moşiile Ţării Româneşti, grînarul marilor imperii, sau în bătălii pe mare şi pe uscat, pe uliţele tîrgului Bucureştilor, traversate de picioare desculţe şi taine de palat, sau la Constantinopole, în serai şi catacombe, printre intrigi şi capete tăiate, istoria îşi urmează cursul. Hanul lui Manuc, la fel ca primele romane ale Simonei Antonescu – Fotograful Curţii Regale şi Darul lui Serafim –, se situează sub aceeaşi inscripţie heraldică: Dacă nu revezi trecutul, nu vezi prezentul şi nu prevezi viitorul.”

 

Ce trebuie să faci ca să le poţi câştiga?

Te rog să menţionezi, într-un comentariu la acest articol, numele a trei scriitoare de azi, care scriu şi publică în limba română, şi pe care le citeşti cu plăcere (intră aici şi scriitoarele născute în România, care au plecat şi publică în limba ţării de adopţie, dar ale căror cărţi apar şi în limba română; două exemple: Herta Muller şi Irina Teodorescu)

Cum am procedat şi în cazul altui concurs, dedicat scriitorilor, voi încerca să fac şi un soi de clasament pe baza numărului de nominalizări, de aceea ar fi de dorit să fii atent şi sincer când alegi cele trei nume.

Comentariul tău trebuie să fie aprobat până sâmbătă, 5 august, ora 24.

Când completezi răspunsul, să nu uiţi să laşi o adresă de email pe care chiar o foloseşti, ca să te pot contacta dacă vei fi ales drept câştigător.

 

Cum decid cine câştigă concursul?

Prin random.org. Voi extrage un număr, care va corespunde ordinii cronologice a validării comentariilor. Câştigătorul ia tot, adică primeşte toate cele trei cărţi.

Aşadar, concursul este deschis în perioada 31 iulie-5 august. Îţi doresc succes!

 

P.S. Mulţumiri Editurii Polirom pentru susţinere!

Citeşte şi:

52 de comentarii la „Care sunt scriitoarele tale preferate? Comentezi şi te alegi cu un premiu consistent”

 1. Nora Iuga – indiscutabil, o poeta lapona Enigel si o prozatoare cu nerv si atitudine
  Doina Rusti – pentru reevaluarea plina de sensibilitate a unei perioade mai putin prezenta – cea fanariota
  Ioana Pirvulescu – pentru gingasia privirii aruncata peste umar

 2. Mi-e foarte greu sa aleg doar trei dar incerc. Simona Antonescu, Camelia Cavadia, Ana Barton. Dar as mai fi adaugat cel putin inca trei.

 3. Doina Rusti pentru placerea si dexteritatea de a readuce parfumul de epoca in literatura romana, Marta Petreu pentru luciditatea, inteligenta si realismul scriiturii sale si Gabriela Adamesteanu, pentru ca am iubit “Drumul egal al fiecarei zile”.

 4. Aici e şi mai greu să aleg, sincer…
  Marta Petreu, Simona Popescu, Ioana Pârvulescu
  Cu durerea de a nu putea alege multe alte scriitoare care-mi sunt dragi în egală măsură,spun asta fără dram de ipocrizie. Niciodată nu mi-au plăcut ierarhiile.

 5. Camelia Cavadia, pentru rafinamentul observatiei psihologice, sensibilitate si modul in care valorizeaza teme inspirate de universul cotidian
  Mihaela Miroiu, pentru stilul plin de culoare si perspectiva noua pe care o deschide prin cartile sale
  Simona Antonescu, pentru evocarea plina de farmec a vremurilor de altadata

 6. Camelia Cavadia pentru observatia fina a emotiei umane, pentru personajele consistente, la care ma gandesc chiar si dupa cateva luni de la citirea romanelor, pentru scriitura cu ritm. Herta Muller pentru ca adauga fenomenului istoric experienta traita si simtita. Gebriela Adamesteanu pentru ca prin tipologiile de personaje ajunge la subiecte sociale delicate. Si, bineinteles, toate celelalte scriitoare care adauga valoare literaturii contemporane. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *