„Sofia şi melcul ei” de Dick King-Smith

  •  
  •  
  •  
  •  

Cine n-a văzut filmul Babe? E cu un porcuşor simpatic şi cu alte animăluţe haioase, şi reprezintă, de fapt, ecranizarea unei cărţi scrise tocmai de Dick King-Smith, autorul acestei cărticele de la Editura Nemi.

King-Smith a fost fermier până pe la 45 de ani, când s-a hotărât să devină învăţător, şi a publicat prima carte pe la 56 de ani. Printre personajele sale cele mai reuşite este şi o fetiţă pe nume Sofia, alintată Sofi, care visează să ajungă doamnă fermier.

Sofi are doi fraţi mai mari, fraţi gemeni, Matei şi Marc, are drept parteneri de joacă tot felul de gândaci, melci şi râme, şi îşi imaginează că, atunci când va avea ferma ei, va ţine neapărat o văcuţă pe care o s-o cheme Florica, două găini, Aprilie şi Mai, un porc – Pojar, pentru că sigur o să fie pătat, şi neapărat un ponei, căruia o să-i spună Sforăilă.

În cartea aceasta, recomandată pentru copiii peste cinci ani, sunt prinse şase texte despre Sofi şi fraţii ei, cu tot felul de trăsnăi, nu chiar ieşite din comun, însă amuzante şi foarte uşor de citit. Le recomand pentru conţinutul lor educativ, pentru întrebările pe care le pot genera. De pildă, ce este un testament?, s-ar putea întreba un copil care va citi proza despre Mătuşa Alice, care vine în vizită tocmai din munţii Scoţiei, motiv pentru Sofi să se gândească la modul în care ar fi putut să coboare tocmai de acolo această bătrânică de 80 de ani.

Altă chestie drăguţă e că Sofi îşi face o puşculiţă, pe care lipeşte un bileţel, „Buni pentru fermă” – v-aţi prins, în ea se vor strânge banii pentru ferma pe care este foarte hotărâtă să o aibă când va fi mare. Ce mi-a plăcut mai puţin la Sofi – dar sigur şi de aici copiii au ceva de învăţat – e momentul în care, pentru că o altă fetiţă, Aurora, calcă pe unul dintre gândacii lui Sofi, fetiţa se răzbună procedând la fel cu poneiul roz al Aurorei. E de discutat aici în legătură cu răzbunarea şi controlul mâniei, dar şi cu reacţia previzibilă a părinţilor – „nu era decât un gândac”.

Pe scurt: o recomand copiilor de toate vârstele, dar în special celor care abia au învăţat să citească; pot parcurge zilnic câte un text din cele şase – eventual, cu ajutor. Iar dacă le va plăcea cum scrie King-Smith, şi nu mă îndoiesc că va fi altfel, Nemi promite că va mai publica câteva cărţi de-ale sale, între care şi „The Sheep-Pig”, de la care a plecat filmul Babe.

Dick King-Smith, „Sofia şi melcul ei”, ilustraţii de Hannah Shaw, Editura Nemi, 2017, 96 de pagini, traducere de Cristina Nan

Carte disponibilă pe elefant.ro, libris.ro şi pe site-ul editurii.

Citeşte şi:

Un comentariu la „„Sofia şi melcul ei” de Dick King-Smith”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *