„Sub pământ. Sub ape” de Aleksandra Mizielińska şi Daniel Mizieliński

  •  
  •  
  •  
  •  

Doi tineri artişti grafici din Polonia, Aleksandra Mizielińska şi Daniel Mizieliński, căsătoriţi, după cum se subînţelege şi din numele lor, şi-au creat acum câţiva ani propria firmă, Hipopotamus Studio. Erau în primii ani de studenţie pe atunci şi făceau mai mult fonturi, experimentau schimbând culorile şi se distrau inventând. Inclusiv jocuri.

Au trecut cam zece ani de la primele încercări, iar astăzi cei doi sunt cunoscuţi la nivel mondial, datorită unor cărţi fascinante, care fac lumea mai simpatică, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Au şi câştigat multe premii la concursurile de profil, dar ce contează probabil cel mai mult pentru ei este că se distrează făcând ce le place, în timp ce traducerile curg…

La Humanitas a apărut anul trecut, cam pe vremea asta, un alt altas al celor doi soţi, „Hărţi. O călătorie prin ţările, mările şi culturile lumii”. Maniera de prezentare a informaţiilor şi frumuseţea celor 52 de hărţi cuprinse în acea carte i-au făcut cunoscuţi pe soţii Mizieliński publicului român.

Acum, cu „Sub pământ. Sub ape”, cei doi polonezi surprind din nou. Atlasul acesta de nu mai puţin de 112 pagini este un fel de „2 în 1”, pentru că el a fost organizat astfel încât cele două jumătăţi, „Sub pământ”, respectiv „Sub ape”, să înceapă la una dintre margini şi să se unească la centru. Astfel, poţi spune că ai două cărţi şi nu una singură. Dacă vrei să o citeşti pe cealaltă, nu trebuie decât să o răsuceşti pe cea pe care o ţii în mână, ca şi cum ai vrea să vezi ce scrie pe coperta a IV-a. E un soi de şmecherie distractivă, care funcţionează şi la nivel simbolic, tu, cititor, având posibilitatea să înoţi sau să te joci de-a minerul, după cum doresc superputerile tale.

De o săptămână tot răsfoiesc la cele două cărţi şi nu mă mai satur. Zilnic aflu chestioare noi, pe care mi-ar fi plăcut să le aflu în copilărie ori să le pot vizualiza aşa cum sunt desenate aici. De pildă, să văd diferenţa dintre un hering şi un ton, că tot sunt pline supermarketurile de conserve de peşte. Ori să aflu cum poate un submarin să şi plutească, dar să se şi scufunde. Ori, iar ăsta e, aşa, un detaliu de culoare, să văd cam cum arată peştele prusac cu patru dungi. Nu mai zic de balena albastră ori de calmarul uriaş (polonezii au desenat până şi ciocul calmarului, cu care el îşi ucide şi fărâmiţează prada).

Din jumătatea cealaltă, m-am distrat cu bursucul şi cu vulpea, animăluţe foarte frumos desenate şi prezentate cu modurile în care îşi procură hrana şi în care îşi contruiesc vizuinile. Am văzut diferenţele de mărime şi de culoare între, de pildă, cartof şi arracacha (care provine din munţii Anzi din America de Sud). Am aflat, să nu râdeţi, şi cum funcţionează sistemul de canalizare şi cum se curăţă reziduurile din apa uzată. Am făcut cunoştinţă cu cel mai mare dinozaur, am intrat în cele mai adânci peşteri din lume şi am aflat adâncimea maximă a celei mai adânci mine (Mponeng, Afica de Sud – 3620 metri, mină din care se extrage aur).

„Sub pământ. Sub ape” e o carte pe care mi-ar fi plăcut să o am în copilărie, dar nici acum nu e târziu. Se poate citi cel mai bine la masă, pentru că este cam mare pentru a putea fi răsfoită în pat ori în fotoliu. Dimensiunile ajută la o mai bună vizualizare a desenelor, paginile fiind de cele mai multe ori foarte condensate şi bogate în informaţii. Cred că ar fi iubită de copiii de pe la 7-8 ani în sus. Dar garantez distracţie şi pentru copiii de 50-60 de ani. 🙂

Pentru adulţi, o recomandare: după ce le citiţi copiilor din atlas, iar ei sunt deja adormiţi, intraţi pe Pica Pic – un portal construit de acelaşi cuplu polonez, cu jocuri clasice din vremea Poloniei comuniste, care acum au fost digitalizate, dar au păstrat designul şi sunetele de altădată. Se lasă cu relaxare.

Aleksandra Mizielińska şi Daniel Mizieliński, „Sub pământ. Sub ape”, Editura Humanitas Junior, 112 pagini, traducere de Oana Barna şi Mona Antohi

Carte disponibilă pe elefant.ro, libris.ro şi pe site-ul editurii.

Citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *