Lista mea pentru Gaudeamus

  •  
  •  
  •  
  •  

Poţi să mergi la piaţă şi fără listă. Dar numai dacă ai de luat doar două-trei chestioare, uşor de ţinut minte. Când cauţi multe şi diverse, lista devine obligatorie.

Aşa şi cu târgul de carte Gaudeamus. Cu atât de multe edituri în jur, cu atât de multe standuri care mai de care mai strălucitoare şi mai ispititoare, rişti să pleci de-acolo ameţit şi cu o dureroasă părere de rău că ai uitat să cumperi ceva.

Personal, fac liste de cărţi şi pentru a salva din buget şi din spaţiul bibliotecii. Sigur, am şi acum exemplare în ţiplă de la târgul anterior, dar dependenţa de cărţi se tratează tot cu cărţi. Aşa că o să merg la Gaudeamus (Romexpo, 22-26 noiembrie) pentru a căuta titlurile deja alese, deşi, ca de fiecare dată, vor fi mai multe cărţi decât acestea. Însă bucuroşi le-om duce toate…

Aşadar, de la Editura Polirom, mă interesează multe, însă cred că pe primul loc o să pun noua carte a lui Radu Cosaşu, “Fotbal plus ai mei şi ai noştri”, pentru că n-am cum să uit că primul articol sub care mi-a apărut numele a fost în revista “Fotbal plus”, de care sunt aproape convins că nu e străină nici cartea domnului Cosaşu, pe care-l citeam cu drag în revista aceea din păcate dispărută. Tot de la Polirom, mi-am mai notat volumul “Acasă” de Bill Bryson, la o nouă ediţie. Am auzit numai lucruri de bine despre el, cuvinte de genul “una dintre cele mai bune cărţi pe care le-am citit în ultimii ani”, şi sper să nu mai trec pe lângă “Acasă”. L-aş pune şi pe Rushdie, cu cel mai recent roman al său, “Casa Golden”, despre care se spune că ar trimite la Donald Trump, însă cum probabil toată lumea-l va căuta pe Rusdhie, prefer să mă orientez spre Bandi, “Acuzaţia” – singurele proze din literatura contemporană nord-coreeană care au ajuns cunoscute în Occident (la noi, traduse din coreeană de Iolanda Prodan).

De la Editura Humanitas o să iau cu siguranţă noul Augustin Cupşa, “Aşa să crească iarba pe noi”, pentru că de Augustin am fost foarte plăcut surprins când i-am citit “Profesorul Bumb şi Macii suedezi”, dar şi noul volum semnat Radu Paraschivescu – “Cartea râsului şi a cercetării”, subintitulată, ca să prindă (în buna tradiţie a lui Radu), “Ce se întâmplă cu creierul dacă înveţi cuvinte noi în timp ce faci sex”. Şi, dacă o să-mi permit, o să-mi iau şi Ana Blandiana, “Istoria ca viitor şi alte conferinţe şi pagini”, dar şi Amos Oz, “Deodată în adâncul pădurii”, o povestioară a cărei descriere sună bine: “o parabolă magistrală despre toleranță, compasiune șI speranță”.

De la Editura Trei, mă tentează „Arşiţa”, pentru că îmi plac romanele care tratează „fapte disperate din oraşe mici cu secrete mari”, dar şi „În spatele uşilor închise”, pentru că pare a fi despre un mister de cuplu. Asta, aşa, ca relaxare, pentru că sunt şi zile în care vreau să citesc un bestseller.

De la Editura Publica, cred că o să mă intereseze cartea Mashei, „De neoprit”, pentru că vreau să înţeleg de ce ţipă aşa. Dacă explică. Dacă nu, nu. Noi să fim sănătoşi şi Masha drăguţă. 🙂

La standul Editurii Nemira, o să caut „Bacalaureat”, romanul doi al lui Ovidiu Eftimie. „Ca să mă râd.” Iar de la Editura Litera, o să rămân fidel colecţiei Clasici contemporani şi o să iau William Saroyan, „Tânărul neînfricat de la trapezul zburător şi alte povestiri”.

Nu ştiu dacă am mai zis sau dacă s-a observat, dar colecţia aceasta, pe lângă Biblioteca Polirom, este preferata mea în ce-i priveşte pe scriitorii străini. Şi tot la Litera o să răsfoiesc „Mica Enciclopedie Lykke”, pentru că sub numele autorului ei scrie ceva ce pare desprins din Radu Cosaşu – „Institutul de Cercetare a Fericirii”.

Aş mai adăuga câteva titluri, dar mă abţin, pentru că trebuie să păstrez ceva spaţiu în rucsac şi pentru cărţile pentru copii.

Aici o să aleg dintre „Fetiţa care a salvat Crăciunul” (Matt Haig, Nemi), „Sofia şi pisica ei” (Dick King Smith, Nemi), seria „Cine a fost” (Pandora M), „Vânătorii de cărţi” (Jennifer Chambliss Bertman, Polirom), „Întâmplări din secolul trecut. Marile evenimente ale secolului XX”, Daniele Aristarco, Humanitas junior) şi „Protozelul trăsnit” (Daniel Eberhat, ALL)

Ştiu, nu-mi spuneţi cât costă selecţia mea. Nu vreau să calculez, pentru că niciodată socoteala de acasă nu se potriveşte cu… ştiţi voi.

Sursa foto reprezentativă: pagina de Facebook a Editurii Humanitas.

Citeşte şi:

2 comentarii la „Lista mea pentru Gaudeamus”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *